Дупничанинът Димитър Сърбински: Управителката на ГУМ уволни сина ми инвалид и постави на мястото му пенсионер, Миглена Вельова: Решенията се вземат колективно

В ГУМ-Дупница махнаха от работа инвалид и на негово място назначиха пенсионер, алармира местният художник и дългогодишен хорист в Мъжкия хор „Св. Иван Рилски” Димитър Сърбински. Неговият доведен син Станислав Ал Химери, когото отгледал от съвсем малко момче, е освободен от работа преди месец. 42-годишният Станислав е със 75 % инвалидност заради вродена детска церебрална парализа, лявата му страна е доста по-слаба от дясната, освидетелстван е от ТЕЛК пожизнено.

Миглена Вильова

„Преди 2 години управителката беше извикала Станислав и го накарала да подпише заповед, с която го преназначава. Заемаше длъжност портиер и ако беше останал на нея, нямаше да може да го съкрати, но тогава стана общ работник”, каза Сърбински.Той дойде специално в редакцията, за да се оплаче. Сърбински уточни, че в качеството си на портиер синът му е работил на компютър, замествал е парнаджията. „Проблемът възникна, когато започна ремонтът на магазина. Синът ми, неговите колеги от ГУМ и външни работници демонтираха стари секции и т.н. Един ден след 16,30 часа, след работно време, им казали: ”Ще работите до 22 часа довечера, за да се свърши работа. Няма лошо.Синът ми обаче не се чувствал добре и казал, че от мъкненето през целия ден много го боли лявата ръка и не може да работи повече. Беше преуморен. Станислав беше ходил на доктор, с болки, дадоха му 20 дни болнични, после лекарска комисия от трима души му даде още 20 дни. Правиха му физиотерапия, биха му инжекции”, обясни Сърбински. Той уточни, че шефката на ГУМ Миглена Вельова е получила съгласието на ТЕЛК и Инспекцията по труда за съкращението на Станислав Ал Химери.

„През м. юни го бяха викали докторите от ТЕЛК и показали писмо от Вельова, с което иска тяхното съгласие да го съкрати. ТЕЛК не дава съгласието си за съкращения при 4 вида болести – ракови, ампутации и т.н., Станислав обаче не влиза в тези категории и от комисията не могат да кажат да не го махне. Отделно управителката пише до Инспекцията по труда и оттам дават съгласие за съкращението. Синът ми сега разчита на 180 лв. от пенсията, която му е дадена пожизнено. Регистрирал се е и на трудовата борса. Неговото място в ГУМ заема Кирил Свещарски. Разбрахме, че е назначен временно, за няколко месеца, но каква е истината, не знаем. До ден днешен не сме наясно защо беше съкратен Станислав”, казва Сърбински.

Миглена Вельова заяви по случая. „Има си органи, които да дават информация. Няма да разговарям с този човек чрез пресата. Решенията се взимат колективно”, заяви Вельова.

Снимките:

1 Димитър Сърбински

2 Миглена Вельова

viaranews.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене