Осем години от блажената кончина на Неврокопски митрополит Натанаил

На 16 ноември се навършват 8 години от от мирната и блажена кончина на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил (1952-2013).

По този повод в съботната сутрин на 13 ноември, беше отслужена заупокойна св. Литургия, а след това и панихида в храм „Успение Богородично“ в Гоце Делчев в памет на покойния дядо Натанаил. На 16 ноември се навършват 8 години от от мирната и блажена кончина на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил (1952-2013).

Митрополит Натанаил е роден на 16 ноември 1952 г. в село Копривлен със светското име Илия Иванов Калайджиев. Първоначално постъпва послушник в Троянския манастир. Завършва Софийската Духовна семинария, Духовната академия „Св. Климент Охридски”, а след това и Богословския факултет на университета в Атина, Гърция.

Митрополит Натанаил е избран за Неврокопски митрополит през 1994 г. След като става Неврокопски митрополит той връща седалището на епархия от Благоевград в Гоце Делчев. Дядо Натанаил ръководи Неврокопска епархия почти 20 години. Много са заслугите му за построяване и обновяване а храмовете в епархията

Неврокопският митрополит Натанаил почива на 61 години след продължително боледуване през 2013 г. – на рождения си ден, 16 ноември, в гр. София.

Погребан е на 19 ноември в престолния си град Неврокоп (Гоце Делчев), в двора на новата сграда на Неврокопска митрополия, изграждането на който той започва през 2006 г . В памет на Владиката, Топ Преса реши да излъчи филмът си от погребението на Натанаил преди 8 години. Нека го помним с добро!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене