Акад. Петрунов издаде кога Кацаров ще стегне мерките, посочи скандалния му гаф

Моноклуналните антитела дават ефект и това се видя с Тръмп. Това обаче тепърва ще се изучава и ще се види по-широкият резултат от тяхното приложение. 

Това заяви в ефира на „Събуди се“ по Нова тв акад. Богдан Петрунов.

По думите му лекарствата срещу ковид в началото няма да са евтини. „Предвижда се да са около 700-800 долара. Те могат да се използват и за профилактика. Все пак обаче това няма да значи, че не може да се ваксинираме“, каза той.

По думите му без поголовна имунизация, няма да се справим с вируса.

Според Петрунов Кацаров е допуснал голяма грешка с въвеждането на сертификати за антитела. „Това ще спре ваксинацията, а няма норма на антитела по цял свят, която да се знае, че предпазва. Това е строго индивидуално. Аз може да се предпазя от 100 единици антитела, а друг може да му трябват 1000. В чужбина това дори не се говори“, подчерта той.

Петрунов добави, че това ще доведе до отказ от имунизацията и до разпространение на заразата. „Това е грешка“, за пореден път повтори той.

Експертът е категоричен, че бустерната доза е важна и за възрастните хора и за тези, които имат по-тежки заболявания: „Така се стимулира клетъчния имунитет и образуването на антитела“, добави той.

Петрунов призна, че не е спокоен въобще: „Цяла Европа гори в момента. Навсякъде броят на заразените и починалите расте. При нас умират по 200 души дневно. В интензивните отделения стоят по 700 души. Не ми се мисли колко от тези хора няма да доживеят“, заяви той

По думите му след изборите мерките ще се затегнат:“ Заради тях в момента се правят, че обстановката е нормална. Мерките трябваше да се въведат още септември. При нас вяло се говореше за ваксинацията“, укори всички той. 

Според него изборите крият много рискове за здравето на хората: „Ще бъдете в контакт с много хора, а това ще доведе до увеличение на случаите.“

Петрунов е категоричен, че с имунизацията намаляваме вероятността вирусът да мутира.

https://www.vbox7.com/play:9b14e292d7

Автор: Вероника Мартинова

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене