Издигнаха завод в белишко село

Сградата на завода за преработка на зеленчуци и плодове в белишкото село Дагоново вече е построена. В община Белица е една от най-високите безработици в страната, а предприятието в силния сезон ще наема до 150-200 работници.

„В момента се работи по довършителните дейности вътре в постройката. Вече дойде и част от оборудването – хладилници, камери, маси, техника. Оформя се и голям паркинг, за да има къде да паркират тировете, прави се и озеленяване на района”, разкри кметът на Дагоново Иван Барабунов.

Над 30 души ще се трудят във фабриката целогодишно, но предприятието ще отвори врати напролет догодина, тъй като зимата няма работа.

Инвестицията възлиза на 2.8 млн. евро. Обектът е с разгъната застроена площ от 2280.35 кв. м, а инвеститор е софийската фирма „Био Органик България“ ЕООД. Инвеститорът харесал село Дагоново, защото тук населението е много трудолюбиво, а селището се намира до пътя Разлог-Велинград.

Дейността на завода ще бъде насочена към първична преработка на плодове и зеленчуци, замразяване и изсушаване на плодове и зеленчуци. Очакваното дневно производство на замразени продукти е 5 тона. В дейностите на предприятието ще бъде включено и сушене на гъби.

Новото предприятие ще работи и ще изкупува продукцията и на местни производители на плодове и зеленчуци, но при положение, че са с добро качество и отговарят на изискванията.

„Това означава сигурен пазар за стоката на нашите съселяни и на жителите на съседните населени места и в нашата община, и в съседните Якоруда и Разлог“, каза още кметският управник. /Кмета.бг

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене