Зам.-председател на ЦИК: Ръчното броене няма да предизвика хаос и забавяне

Снимка: архив, БГНЕС

Ръчното броене няма да се създаде хаос и забавяне. Преброяването на контролните разписки е много по-лесно. СИК няма да се чудят дали една разписка е невалидна или не, тъй като при машинното гласуване няма недействителни гласове, заяви по bTV зам.-председателят на ЦИК Емил Войнов.

Снощи ЦИК реши, че 100% от разписките от машинния вот в страната и в чужбина ще се броят ръчно.

Войнов припомни, че около 3000 секции ще гласуват с хартиени бюлетини, които също ще трябва да бъдат преброени. СИК с машинно гласуване няма да преброяват преференциите, ще преброят само гласуването за партии и коалиции и ще се справят много по-бързо от секциите с хартиени бюлетини, посочи Войнов.

По думите му ръчното броене на разписките не обезсмисля гласуването с машини, защото резултатите се отчитат след сваляне от записващото техническо устройство. Преброяването на контролните разписки само ще помогне всеки избирател да се убеди, че резултатът, който е свален от техническия носител, е идентичен с контролните разписки, счита зам.-председателят на ЦИК.

Емил Войнов уточни, че преди около две седмици, когато бяха приети методическите указания, ЦИК също взе решение в 100% от СИК да се броят разписките от машинното гласуване, но ВАС го отмени и след това се взе решението да се броят в 30%.

„Защо вчера решихме така – машинното гласуване е сигурно, защото ЦИК е предприела всички необходими действия, за да гарантира, че вотът на избирателите ще бъде отчетен точно. Но всички виждаме как в последния месец в общественото съзнание се насажда, че може да има манипулации, виждаме как се появиха някакви нови машини, които „Сиела“ е внесла и въпреки че са запечатани, под охрана, продължават спекулациите как ще се промени вотът от гласуването“, посочи Войнов.

Елка Василева

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене