Агентите на ДС Таис и Терзийски сред кандидатите за депутати от област Кюстендил

dosieta-bigДвама агенти на Държавна сигурност са сред кандидатите за депутати от област Кюстендил. Бившите сътрудници на службите са Васил Димитров Атанасов-агент Таис и Христо Младенов Георгиев-агент Терзийски.
И двамата са част от листата на новосформираната коалиция „Патриотичен фронт НФСБ-ВМРО”, като представители на Националния фронт за спасение на България.
56-годишният Васил Атанасов е от партизанския град Рила, където близо 70% от населението са били агенти и доносници на Държавна сигурност.
Атанасов е вербуван от лейтенант Механджийски на 27 октомври 1988 г. Регистриран е като секретен сътрудник под псевдоним Таис на 22 декември 1989 г. 
Агент Таис е сътрудничил на Областното управление на МВР-Благоевград-ДС по линия на Първо главно управление, като работата му е била да следи и доносничи за гражданите, критикуващи партията и властта.
68-годишният Христо Георгиев, роден в софийското село Шипочане, е вербуван от о.р. Красимир Христов на 17 декември 1975 г. Регистриран е като агенет Терзийски на 30 декември 1975 г. Работил е като сътрудник на ДС, управление III-VII-1, т.е. освен обикновени граждани е следил и доносничил и за сътрудници на самите структури. В досието на агент Терзийски е записано, че е снет от действащ оперативен отчет през 1983 г. 

DenNews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене