Комисията по ревизия в 46-тото Народно събрание начело с Мая Манолова освети редица порочни и корупционни практики в енергийните дружества, довели до поскъпване цената на тока за потребителите

Изправи се БГ! Ние идваме! ще закрие предизборната си кампания пред енергийната борса

Изправи се БГ! Ние идваме! преди повече от месец представихме своя план за овладяване на извънредната енергийна ситуация и за социална защита на гражданите, включващ 31 мерки сред които мораториум на поскъпването на ток, газ и парно. Държавата да поеме увеличението в цената на тока, парното и газа за домакинствата и бизнеса в кризата, временно да спре износа на ток и дърва за огрев, да се повишат доходите на обикновените хора чрез ръст на минималната работна заплата, преизчисляване на пенсиите и запазване добавката от 120лв към тях за периода на кризата, увеличение на детските надбавки от 40лв до поне 100лв от следващата година, еднократна помощ при раждане на първо, второ и трето дете съответно от 2000лв, 3000лв и 4000лв.

Сметките за ток за октомври са над 3 пъти по-високи от тези преди година за небитовите потребители. Определената прогнозна цена от КЕВР за 2021г. е 119лв/МВтч, а средната цена за октомври достигна 369лв/МВтч. И в момента цената на ел.енергията на енергийната борса се задържа на тези равнища като определената цена за 12 ноември е 430лв/Мвч.

От началото на следващата година драстично ще скочи цената и за битовите потребители като очакваното поскъпване на тока на годишна база ще е между 30-50%. Прогнозите за цената на парното са за 80-100% скок в цената на годишна база, газът е почти 4 пъти по-скъп. А единственото алтернативно гориво за отопление – пелети и дърва за битово горене също поскъпна с 70-100%.

Комисията по ревизия в 46-тото Народно събрание начело с Мая Манолова освети редица порочни и корупционни практики в енергийните дружества, довели до поскъпване цената на тока за потребителите. Сред тях бяха правилата за работа на Българската енергийна борса, свързването на пазара за ток с този в Гърция, работата на ТЕЦ Марица-Изток 2, която чрез непредлагане на количества електроенергия в ключови моменти подпомага изкуствено поддържане на високи цени на тока за небитовите потребители, изплащания от страна на ЕСО след решение на КЕВР на по-високи цени на тока за минали периоди за ТЕЦ-ове на олигарси, порочни сделки за купуване на въглеродни емисии на завишени цени, пропуснати неустойки от забавеното пускане на реверсивната газова връзка с Гърция и възможността за внос на по-евтин азерски газ.

Порази всички тези причини инфлацията у нас не е единствено плод на обективни външни фактори, а е подсилена от лошото управление на енергийните дружества у нас. Решението преминава през незабавна оставка на КЕВР, смяна ръководствата на енергийните дружества и изчистване на енергетиката от зависимости и корупция и редица законови реформи.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене