КЗК откри нарушения на „Лукойл“ на пазара на горивата

КЗК предяви твърдения за извършено нарушение на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД и „Лукойл-България“ ЕООД. Комисията извърши анализ на конкурентната среда на пазарите по веригата на реализация на автомобилните горива, съобщиха от КЗК.

В хода на производството са установени проблеми, свързани с ограничаване на достъпа до данъчни складове и транспортна инфраструктура. Комисията установи, че група „Лукойл“ притежава най-голямата складова и свързана с нея транспортна база, което я прави господстващо предприятие на пазара на съхранение на автомобилни горива.

Дружествата от групата са извършили злоупотреба с господстващо положение като не са предоставяли услуги по прием и съхранение на горива в собствени данъчни складове, ограничавали са достъпа до данъчните складове, свързани с най-големите морски петролни терминали в страната, както и достъпа до нефтопродуктопроводите на групата за транспортиране на внесени горива.

Създаването на бариери пред вноса на горива в страната може да доведе до пренасочване на търсенето към горива с местен произход, т.е. тези на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД. Това намалява избора на търговците на едро и съответно се прехвърля надолу по веригата на реализация на автомобилните горива и в крайна сметка върху потребителите.

Поведението представлява злоупотреба с господство, както по националното право, така и съгласно правото на Европейския съюз, тъй като ограничаването на вноса на територия на страната, може значително да повлияе върху модела на търговия между държавите членки.

В срок от 60 дни група „Лукойл“ има право да представи в Комисията писмени възражения по предявените твърдения, пишат още от КЗК.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене