КЗК откри нарушения на „Лукойл“ на пазара на горива

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предяви твърдения за извършено нарушение на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД и „Лукойл-България“ ЕООД. Комисията извърши анализ на конкурентната среда на пазарите по веригата на реализация на автомобилните горива, съобщиха от КЗК.

В хода на производството са установени проблеми, свързани с ограничаване на достъпа до данъчни складове и транспортна инфраструктура. Комисията установи, че група „Лукойл“ притежава най-голямата складова и свързана с нея транспортна база, което я прави монополно предприятие на пазара на съхранение на автомобилни горива.

Дружествата от групата са извършили злоупотреба с положение като не са предоставяли услуги по прием и съхранение на горива в собствени данъчни складове, ограничавали са достъпа до данъчните складове, свързани с най-големите морски петролни терминали в страната, а също  и достъпа до нефтопродуктопроводите на групата за транспортиране на внесени горива. Създаването на бариери пред вноса на горива в страната може да доведе до пренасочване на търсенето към горива с местен произход, т.е. тези на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД. Това намалява избора на търговците на едро и съответно се прехвърля надолу по веригата на реализация на автомобилните горива и в крайна сметка върху потребителите. В срок от 60 дни група „Лукойл“ има право да представи в Комисията писмени възражения по предявените твърдения, пишат още от КЗК.

„Лукойл България“ не нарушава установените правила и спазва стриктно както законодателството на България, така и всички правила на ЕС за лоялна конкуренция“, заявиха от компанията.Те допълват, че работят според изискванията на закона. До момента не сме получили официална информация за същността на претенциите към дейността на „Лукойл България“ и „Лукойл Нефтохим Бургас“ и за аргументите към твърдението за наличие на нарушение, посочват още компаниите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене