Топлото време и липсата на сняг съсипаха търговията в Банско, наематели: Платили сме 20 000 лв. наем за магазина, продажбите паднаха с 50%, но ще стоим

банско улица туристи

С повече от 50% са спад нали продажбите в магазини­те за спортни стоки, сувени­ри и конфекция в Банско в сравнение с миналия зимен сезон. Всички търговци са ка­тегорични за причината: Та­зи година в Банско идват пре­димно по-бедни туристи от Гърция и Македония. Драс­тично е намалял броят на бо­гатите руснаци, които са би­ли основните потребители. Въпреки резкия спад в обо­ротите, и респективно печал­бите, хората работят, тъй ка­то предварително са плати­ли наемите за помещенията си. Голяма част от местните търговци са притиснати пък от кредитите, които са тегли­ли и трябва да погасяват. Всички отдават слабия сезон на липсата на сняг и таят на­дежди прогнозите за снегова­лежи през февруари да се сбъднат и да се усети малко раздвижване в курорта.

„Тази година сезонът е много слаб. Градът е празен. Ние сме тук само за сезона, но тази година в сравнение с миналата специално в на­шия магазин продажбите са спаднали с повече от 40%, да не кажа и 50%, заяви Драго­мир от Габрово, който всяка зима отваря магазин за су­венири в курорта. Улица „Пи­рин“ е търговска, близо е до центъра на града, но и тук търговията започна да зами­ра. Центърът се премести го­ре при началната станция. Засега успяваме да си пок­риваме разходите и да изле­зем на печалба, а и сме пла­тили наем за помещението 20 000 лв., така че ще стоим тук до края. Дано завали и дойдат повече туристи, над­ява се Драгомир. Винаги има промеждутък през сезона, когато няма хора, но тази го­дина просто изцяло няма. Няма ги богатите туристи, те­зи, които купуват. Идват по­вече македонци, сърби и гър­ци, а те са „наша черга“. Няма ги богатите руснаци, които идваха тук преди години. Се­га идват по-бедните, защото просто им е по-евтино да по­чиват в нашите курорти“, до­пълни търговецът.

Над 40% спад в продаж­бите отчитат и в магазините за спортни стоки. Борис Пет­ков от Банско също потвър­ди това: „Над 40% са спад­нали продажбите в сравне­ние с минали години. И ми­налата година беше слаба по отношение на продажбите, но тази година е по-лошо. Въпреки че не плащаме наем, защото мага­зинът си е наш, пак е трудно. Има­ме кредит, който засега успяваме да покрием. Но туристите на­маляха драс­тично. Ако завали сняг, се надяваме да дойдат по- сносни туристи. Сега са са­мо македонци и гърци, а те не са добри купувачи. Те ид­ват просто на почивка“, ка­тегоричен е Петков.

В съседен магазин за спортни стоки консултантки­те отчетоха спад в продажби­те, с близо 2/3. Те сподели­ха още, че са учудени как ше­фовете им успяват да си пла­щат наема и да им дават зап­лати. „А дали имат някаква печалба, не знаем“ – казаха двете жени. Те допълниха, че магазинът е зареден със сто­ки, които се купуват през най студените зимни месеци, а сега заради топлото време се търсят по-леки скиорски екипи, а не дебелите. Апрески почти не се купуват, защо­то е топло за тях. Търсят се шапки с козирки, по-тънки ръкавици и т.н. Според тях топлото време води допълни­телно до спад в продажбите.

Слаб сезон отчитат и тър­говците, които за първа го­дина са в Банско. „Ние ми­налата година не сме били тук и не мога да направя сравнение относно продаж­бите, но сезонът наистина е много слаб, няма туристи, следователно и продажбите са малко. Няма сняг, няма и пари. Може би и това, че та­зи година няма световно първенство тук, в Банско, съ­що е някакъв фактор“, заяви консултантката в магазин за луксозни кожени изделия Димитрина Рошкова от Бан­ско. „В нашия магазин се предлагат доста скъпи неща, тъй като всичко е естестве­на кожа, но се надявам, че нещата ще потръгнат. Аз ра­ботя за други хора, имаме продажби, но това, което из­карваме, не мога да кажа да­ли покрива изцяло разходи за заплати, наем и т.н. При това тук работим трима ду­ши. Надявам се да има пове­че туристи и да успеем да се задържим“, каза Димитрина Рошкова.

Търговците са категорич­ни, че тази година Банско се посещава от по-бедни турис­ти, предимно турци, гърци и македонци, които са дошли в курорта на почивка, прив­лечени от атрактивните па­кетни цени, а не за да карат ски. Определят ги като турис­ти „наша черга“, които не си позволяват лукса да правят излишни покупки и разходи.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене