Кметът на Дъбрава иска изменение на ОУП заради бум на инвеститори

Изменение на Общия устройствен план на община Благоевград за землището на Дъбрава иска кметът на селото Методи Стоянов с предложение до ОбС и кмета на Благоевград Илко Стоянов. Причината е засиленият интерес през последните години към имоти за жилищно строителство в селото, което е само на 10-ина минути от центъра на Благоевград. Сред последните собственици на имоти, които стартират жилищно строителство в Дъбрава, са съдия Красимир Аршинков и известната стоматоложка д-р Спаска Фезова.

Двата имота са малко над кметството, почти един срещу друг, а строителните дейности в тях са в начална фаза. Преотреждането на земята обаче е сериозен проблем за инвеститорите в селото, което има потенциала да се превърне в модерно предградие на Благоевград с красиви еднофамилни къщи, убеден е кметът Методи Стоянов.

„През последните 2 г., откакто съм кмет, има сериозен интерес за закупуване на имоти в Дъбрава, много от тях са от хора, които живеят в чужбина, както и от столичани, чиято работа не изисква физическо присъствие на работното място и могат да работят от вкъщи. Те искат да живеят на село и са готови да инвестират в строителство на семейно жилище, а Дъбрава е на първо място по предпочитание за живеене край Благоевград заради чистия въздух“, обяснява Методи Стоянов.

Към махала Ръжениците също има сериозен интерес за строителство, но там проблемът е, че захранващият водопровод е стар, правен преди няколко десетилетия и водното дружество дава откази на желаещите да строят заради малък дебит. Трасето е около 1 км и подмяната му ще струва не повече от 10 000 лв. Това бе едно от първите искания, който поставих за решение пред общинското ръководство преди 2 г., когато спечелих изборите за кмет. Както и проблемът за водоснабдяване на Телкиевска махала, тя е само на около 1,5 км от кметството и до ден-днешен хората там мъкнат вода на ръка. В разговор с настоящия кмет на Благоевград Илко Стоянов той ме увери, че Дъбрава е сред приоритетите му, затова надеждите ми за промяна на ОУП са големи“, отбеляза селският управник, като подчерта, че останалите му искания са свързани с финансиране и затова не си прави илюзии, че всичко ще се случи като с магическа пръчка.

„Дъбрава може да стане най-красивото бижу на Благоевград, ако не допуснем да се случи безразборно застрояване като в землището на с. Изгрев. За да стане това обаче, преди да се разрешава строителство, трябва да се помисли как ще се процедира с ЧЕЗ и ВиК. Редът трябва да е като в Европа – първо да се изгради инфраструктурата, едва след това да се дава картбланш на жилищното строителство. Живял съм няколко години в Португалия и имам поглед как е редно да се случват нещата – първо се прекарват ток, вода и газ, след това се правят ПУП-овете и на хората не им се налага да разкопават асфалта. Проблемът ни е, че тук всичко правим наопаки и се надявам това да не се случи в Дъбрава“, каза кметът на селото Методи Стоянов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене