В НПГ Димитър Талев се проведе тримерен урок

Внимание „РАДИАЦИЯ!“ За втора поредна година в Неврокопска професионална гимназия „ Димитър Талев“ се проведе тримерен урок, който на практика показа как един научен проблем може да бъде разгледан комплексно от различни науки. Химията, физиката, биологията дадоха своята гледна точка по изключително актуален въпрос, какъвто е радиацията. Урокът бе посветен на 150-годишнината от рождението на Мария Кюри, първата жена, носител на две Нобелови награди за физика и химия в началото на 20. век. Мултимедийният център беше изпълнен с ученици и гости, желаещи да присъстват на урока, който се проведе с 10 В клас.

Тук бяха Директорът на училището г-жа Мария Георгиева, заместник директорите Василка Кирева, Соня Кюлева, Васил Аратлъков и преподаватели по различни дисциплини. Първата част бе територия на химията. Иван Велков и Кристина Дакова, привлякоха вниманието на всички в залата с разбъркана кръстословица, която целеше актуализира терминология, свързана с темата. След това Еда Нафузчи и Иван Григоров презентираха интересни факти от живота и дейността на Мария Кюри.

Следващият сегмент от урока бе физика. Думата бе дадена на Вангелия Тютюнарова, която прочете научен доклад на тема „Радиоактивност“. Сложната научна материя бе илюстрирана от мултимедия, изготвена от Мария Савова. Интерактивната задача за определяне на ключови думи от текст нажежи състезателните страсти между отборите на 10 В и гостите. Всички се справиха отлично със своята част от задачата . Приложението на йонизиращите лъчения бе разгледано от науката биология в две презентации, представени от Цветина Кехайова и Айре Пашова.

Акцентът бе поставен върху въпроса за пораженията върху живите организми и приложението на лъченията в медицината, археологията и други сфери. Изключително въздействащ бе филмът за ядрената катастрова в Чернобил през 1986г. Последвалите игри, демонстрации приближиха темата до аудиторията. В различните задачи активно бяха включени и седмокласниците от Първо основно училище „ Св. Св. Кирил и Методий“ и Трето основно училище „ Братя Миладинови“ град Гоце Делчев. Специално бе присъствието на инспектор Иван Джанеков от Отряда по специализирани оперативни дейности, който запозна аудиторията с уреди за установяване на радиация и средствата и начините за предпазване.

Г-жа Мария Москова, г-жа Славена Рускова и г-ж Венета Нуркова, подготвили урока, апелираха към всички учени радиоактивните лъчения да бъдат използвани само в служба на човека. Тримерният урок бе любопитен и полезен за всички присъстващи, които бяха изненадани в ранния следобед с по една ябълка- плод, който най-малко поема радиация.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене