Според спецпрокуратурата изпълнителният директор на клуба и двамата футболисти са действали като организирана престъпна група

Неврокопски футболисти са оправдани за черно тото

Двама играчи и босът им са оневинени за манипулиране на срещи за по 300-400 лева. Оневинени са футболен бос и двама играчи за черно тото в родната „Б“ група! Специализираният съд оправда шефа на ПФК „Банско“ Йордан Байряков и футболистите Любомир Витанов и Иван Топузов, които са от Гоце Делчев за манипулиране на срещи с цел 300-400 лв. печалба. Това става ясно от решението на съдия Емил Желев, научи „Топ Преса“. Защо обвинителната теза издиша пред съда и поради каква причина тримата са оправдани се очаква до месеци да се разбере от мотивите към присъдата.

Според спецпрокуратурата изпълнителният директор на клуба и двамата футболисти са действали като организирана престъпна група за манипулиране на спортни срещи. За организирането на черно тото става ясно в началото на 2019 г., когато Дисциплинарната комисия към Зоналния съвет на БФС – София, спира правата на двамата играчи. Обвиненията срещу тях са за уреждане на двубои на тима през сезон 2016/2017, когато банскалии все още се подвизаваха в професионалния футбол и бяха във Втора лига.

До наказанието се е стигнало след писмо на изпълнителния директор на централата Борислав Попов за повдигнатите обвинения на двамата. Акцията по случая се е извършила с участието на Икономическа полиция към МВР, Специализираната прокуратура и БФС. Нищят се престъпленияпротив спорта, уточняват разследващите.

Те смятат, че Байряков със съдействието на двамата играчи е уредил мач на 29 май 2016 г. между „Нефтохимик“ – Бургас, и „Банско“. Според обвинението босът е предложил 300 лева на трима футболисти, за да повлияят на резултата и да загубят.

На мушката на следователите е и мач в Разград, игран на 13 април 2017 г. Твърди се, че осем от футболистите на „Банско“ са офертирани да загубят от дублиращия отбор на „Лудогорец“. За рекордно кратък срок от няколко месеца делото е внесено в съда. Обвинителите очакват съотборниците на подсъдимите да се разприказват в съдебната зала за черното тото и как е трябвало нарочно да губят мачове, но това не се случва. Повечето от разпитаните като свидетели ритнитопковци отричат да са участвали в незаконни схеми.

Пред Темида играещ треньор признава, че банскалии е трябвало да губят мачове, но отрича това да е свързано с черно тото. По думите му в българските сайтове не е имало коефициенти за подобни срещи от втората дивизия, а в чуждестранни не са проверявали. Губели, за да помагат на нуждаещи се от спасяване отбори, а не заради залози и букмейкъри. Това се случвало пред очите на наблюдатели от Българския футболен съюз, както и на видеозаписи. На кадрите ясно си личали симулациите, нарочно изпросените картони или дузпи за противниковия отбор.

Наказателното преследване отказва подсъдимите от футбола. Техни приближени разкриват, че обвиненията ги сринали, затова изпаднали в депресия и се затворили в себе си. Пред свои приятели Витанов споделил, че е решил да спре с футбола и да се махне от България, макар да има солиден опит с екипите на „Пирин“ (ГД), „Пирин“ (Благоевград), „Миньор“, „Лок оевград о“ (Пд), македонски и малтийски тимове.

Преди старта на делото колегата му Топузов възнамеряваше да остане помощник-треньор и да обучава деца в школата. По време на пандемията дългогодишният капитан на „Банско“ се захваща с легенда на ЦСКА и облагородяват стадиона в Добринище. Босът Байряков от директор на клуба става отговорник на цех в предприятие. Тепърва ще стане ясно дали прокуратурата ще протестира оправдателните присъди и как ще протече процесът на следваща инстанция.

Скандален стаж

В скандал с изкаран стаж в чужбина се забърква съотборникът на подсъдимите, който се разприказва в съдебната зала. Преди време той изкарал школа в испански тим като представител на „Банско“. Оказало се, че по това време клубът изобщо не е имал нищо общо с него, защото той напуснал половин година по-рано. Според запознати може да е станало объркване с документите, но заплетеният казус така и не се изясни

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене