Лора Цветанова: От декември през 3 месеца давам кръв за плазма за лечение, но не ми издават зелен сертификат. Питам защо?

Искаме отговори!

От порталите на Списание 8 публикуваме сведения под различна форма, свързани с коронавируса, които стават трибуна за разгорещени спорове, мнения на одобрение или осъждане, както и нападки, хули и обвинения.

Днес темата отново е същата – тази, която промени живота ни и ни накара да се разделим по още един признак, сякаш тези отпреди година и половина не ни стигаха. Този път обаче само ще питаме. А който има знания и увереност – нека отговори. Представяме ви недоразуменията, дилемите и казусите, с които се е сблъскал един интелигентен, образован, работещ човек и родител на две деца – Лора Цветанова, която ни сподели своите вълнения, граждански наблюдения и случки, породили множество питанки.

Лора, какви са Вашите притеснения? Защо не можете да си извадите зелен сертификат?
От миналия декември през три месеца дарявам кръв за извличане на кръвна плазма, тъй като имам много високо ниво на антитела и слава богу, съм здрава. Когато преди две седмици стана ясно, че се въвежда зелен сертификат и преболедувалите ще имат такъв, си пуснах нов тест за антитела. При норма 33 (над която стойност тестът е положителен), аз имам 1990. Казах си, че при толкова антитела, няма как да не се водя преболедувала. Служителят на рецепцията обаче ми обясни, че не мога да си извадя сертификат, което аз отказах да приема. Както каза доц. Атанасов, шеф на ковид отделението в „Пирогов“, целта на ваксините е да създадат имунен отговор, като се образуват антитела. С този довод той заяви, че не иска той и колегите му да се ваксинират.

А защо не се регистрирахте, не направихте PCR тест, когато се разболяхте?
Не съм ходила да правя тест, за да не заразявам хората около мен. Бях болна, изолирах се вкъщи и личният ми лекар следеше и контролираше състоянието ми по телефона.

Освен това, като човек със здрав разум аз наистина искам да си обяснявам нещата и да взимам информирани решения. Затова веднага си зададох въпроса:

„Ако аз не си бях направила теста за антитела, а направо бях отишла да се ваксинирам, за да си извадя зелен сертификат, понеже уча редовно и не мога да присъствам на лекции без сертификат, дали не е опасно?“

Оказа се, че е. Неслучайно доц. Атанасов каза, че да сложиш ваксина на човек с толкова много антитела е като да гасиш пожар с бензин. Получава се свръхимунна реакция.

Пуснах запитване в социалните мрежи, за да реша какво да правя. Получих отговор от приятел, който прекара тежко ковид и след това се ваксинира и пак се разболял. Той ми каза в никакъв случай да не го правя! Разказа, че е имал 1600 антитела, когато се е ваксинирал, направил е свръхреакция, 10 дни е бил изключително зле, а в момента е с кардиологично заболяване и кардиоложката му е казала, че втора доза ще го убие и трябва сам да си прецени. Това не е шега работа, да казваш на всеки „Ваксинирай се!“. Хората подписват информирано съгласие, но не знаят какво подписват.
Аз не намирам логика, затова се опитвам да си обясня защо моите антитела без PCR вършат работа и ги приемат за извличане на кръв и кръвна плазма, която използват за лечение на ковид болни, а в същото време те не са достатъчно доказателство, че съм преболедувала? Обикновено, когато нещо няма  логика, то не е това, за което се представя.
Според експерти високото ниво на антитела не гарантира, че човекът е прекарал Ковид. Така ли е?

Разпространи се статия на един професор, който обяснява, че не могат да се признават антителата, защото това било като да вземеш етикет от полупразна бутилка. Обаче Центърът за кръвопреливане е отправил апел само към преболедувалите да даряват плазма, а не към ваксинираните. Защо? Нали и те имат антитела, защо не искат техните, а на преболедувалите?


В такъв случай „полупразната бутилка“ изглежда все пак има значение?
Не знам, но си задавам въпроси, на които често отговорът е „защото всички навсякъде правят така“ или „за да сме полезни за обществото“, или пък „ти не вярваш в науката“.

На коя наука да вярвам, след като лекарите, които лекуват болните, казват едно, а заелите високи политически постове в министерствата тръбят обратното? Включително и д-р Стойчо Кацаров, докато беше в лекарски дрехи говореше, че няма да се ваксинира, защото е прекарал заболяването и има имунитет.Когато обаче се облече във власт каза, че антителата нямат никакво значение.

Друг казус, на който не мога сама да намеря обяснение, е защо индустрия, която печели единствено и само ако аз съм болна, иска да съм здрава? Пак получавам отговор, че не вярвам на науката. Но фармаиндустрията не е наука. Аз вярвам на хората в научните лаборатории и институти. Най-вероятно има логичен отговор, може наистина да искат да съм здрава, аз не го отричам.

Видях, че хората са много притеснени, задават си същите въпроси като мен и виждат, че има абсолютно разминаване между това, което изглежда логично и онова, което ни казват. Затова, че задаваме въпроси, ни казват, че сме малоумни „Ганьовци“, които не искат да направят така, както прави целият свят.

От Министерството на здравеопазването публикуваха списък, посочващ кои хора не трябва да се ваксинират с  Comirnaty („Пфайзер“) срещу COVID-19. Едно от изброените беше „Всеки с тежка алергия към компонент на ваксината“. Но питам аз, как да знам дали съм алергична, след като пълният състав на ваксините е търговска тайна?
Да, така е. В ноемврийския брой на Списание 8 имаме статия за графеновия оксид във ваксините, който не е записан в листовката, а е много опасен. От агенцията по лекарствата обаче не отговориха на запитването ни дали действително има графен във ваксините, а доц. Чорбанов каза, че сме подписали договор, съгласно който нямаме право да правим анализ на съдържанието им?!

Пълният състав на ваксините е търговска тайна и никой няма право да прави изследвания върху състава им, тъй като са в изпитателен срок. Само че когато един медикамент е в изпитателен срок, хората подписват информирано съгласие и им се плаща, за да се подложат на риска. Най-скъпият етап от процеса по пускане на един медикамент, било то ваксина или лекарство, е тестването върху хора. А в момента ни заставят да участваме безплатно в едно изпитване, което не е задължително, но е наложително.


Но правилата трябва да се спазват…

Аз смятам, че след като живеем в общество, трябва да се съобразяваме с правилата. Миналата година, когато ни затвориха, четири месеца не бях излизала от къщи, освен за да изхвърля боклука и да напазарувам, понеже имам деца, които учеха онлайн и работата ми позволява да работя изцяло от разстояние. Тогава ни казаха, че това е нужно, за да ограничим разпространението на вируса. Преди да започне ваксинирането ни повтаряха, че ваксината ще спре разпространението. За всички вече е ясно и е факт, че това не е вярно и разпространението си продължава. Дори страни, където има висок процент ваксинирани, има бум на болни от коронавирус. Къде е отговорността, към която ме призовавате?

Имам и още въпроси. Оказа се, че на ваксините на Pfizer през септември им е изтекъл срокът. Кога са произведени, та им изтече срокът? Европейската агенция по лекарствата удължила срока им с 3 месеца. Това отговор, спрямо който да взема адекватно и здравословно решение ли е? А тестовете за учениците, които въвеждат от кого и кога са произведени? Организирано ли е събирането на тези огромни количества биологичен отпадък? Безопасни ли са тестовете, какво има в тях? Дайте ни отговори!

Реших да отида на ресторант и се оказа, че мога да дам проба за антигенен тест в палатка пред заведението. И там, едни младоци взимат проби, за да могат клиентите да влязат… На другия ден отидох да си купя антигенен тест, за да имам вкъщи и разпитах фармацевта как се прави. Той изнервено ми отговори: „Аз не съм лаборант, не знам“. Но всички тези хора по улиците, които ни бъркат в носовете и гърлата, имат ли образование да го правят? Едва ли са много компетентни, след като има стотици случаи на кръвоизливи и пробиване на мембраната вследствие от взимане на проби. Това не е шега работа!

Но най-важният въпрос е: защо въобще е нужен този сертификат? Какво доказва? Че си ваксиниран или тестван, нищо повече. Той не спира заразата, това вече всички го знаем. Когато имам отговор на всички тези въпроси, ще мога да взема осведомено и отговорно решение, а дотогава нека да не ми обясняват как съм малоумна „Гана“. Защото дезинформацията наистина убива.

Лора Цветанова е на 48 години и майка на две деца. Определя себе си като „българка, която вярва в силата на човешкия дух, свободната воля, доброто и любовта”. Родом е от София, но израства при баба си в прелестното родопско село Давидково. Потомка е на свободолюбиви българи, които основават с. Манастир. Завършила е Софийската английска гимназия, след това – УНСС. Работи като животозастрахователен консултант в световен лидер в животозастраховането. Преди това 12 години е била в една от големите фарма компании и 8 г. в Нов симфоничен оркестър (където е отговаряла за връзките с публиката и дарителите). Ученичка е на Ирена Бартън, Карл Досън и Шарън Кинг по приложната психология (ТЕС и Пренареждане на матрицата). В момента следва „Психология” в Нов Български университет.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене