60 млн. лв. от АМ „Хемус“ прибрани в сакове и чували

Близо 60 милиона лева от общо 84 милиона, отпуснати от АПИ за строежа на Лот 5 на АМ „Хемус“, са били източени чрез мащабна схема, включваща редица кухи фирми-бушони. Това бе съобщено на брифинг в Главна дирекция „Национална полиция“ в която участие освен МВР взеха и шефовете на ДАНС, ГДБОП, НАП, ДНСК, регионалното министерство. На нея бяха предоставени подробности за започналата в сряда мащабна акция, свързана с установени нередности по строежа на аутобана.

В рамките на акцията са извършени обиски на 17 адреса в 4 области – София, Благоевград, Видин и Монтана, иззети са големи количества пари, документи, лаптопи, флаш памети и др. Разпитани са 200 души, а 14 от тях са задържани за срок от 24 часа.

Текущото разследване на службите касае само строителството на лот 5. През юни 2020 г. на фирма, избрана чрез инхаус процедура, т.е. без обществена поръчка, са преведени 84 милиона и 108 хиляди лева, при условие че към този момент все още е нямало дори разрешение за строеж. Парите били предназначени за купуване на материали и наем на механизация.

Впоследствие, обясни главният секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров, 60 милиона от тези пари се превеждат към специално създадени фирми-бушони, регистрирани дни преди това на социално слаби и криминално проявени лица. Тези мними собственици на свой ред дават пълномощни на трети лица, също от крими контингента. В крайна сметка парите се превеждат на финалната в схемата фирма-бушон, където се изтеглят в брой в „чували и сакове“. „Целта на тези кухи фирми е да се прекъсне връзката между АПИ и крайните изпълнители“, каза Тодоров. „Имаме пълното основание да смятаме, че по другите лотове схемата е аналогична, в това число са намесени и същите фирми и лица“. Общо за лотове 7,8 и 9 са отпуснати 1 милиард и 150 милиона лева, при условие че няма извършена никаква работа, дори не е налично разрешение за строеж.

На разследващите е ясен и крайният получател на въпросните десетки милиони, но името му не може да бъде обявено все още, тъй като тече разследване.

Само от неплатено ДДС държавата е ощетена с 20 милиона лева, каза на свой ред шефът на НАП Румен Спецов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене