Благоевград вече не е най-скъпият град за живеене в България

„След запазване на цените на храните в края на септември и началото на октомври, в края на миналия и началото на новия месец се наблюдава отново възходяща тенденция. Това е доста плавно поскъпване, в сравнение с пазара на услугите и  особено, в пазара на енергийните ресурси“ – съобщи за Радио Благоевград Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ).

При доматите има повишение на цената с над 11%, спрямо 2020 г., при краставиците има понижение със 7% за същия период. Поскъпнали са също –  зеленият пипер с 15%, картофите с над 28%, зелето с 50% и морковите с 48%, спрямо 2020 година.

При плодовете – ябълките са поевтинели с 12 %, спрямо 2020 годината, а бананите със 7 %. Портокалите и лимоните са почти на същите равнища, спрямо миналата година.

При основните хранителните продукти – при сирената и кашкавалите има повишение на цените с над 10%, спрямо същия период на миналата година. Яйцата са поскъпнали с 22%, олиото – с около 33%, брашното с 11%, захарта с 12%, което е следствие на световната тенденция. Същото се отнася и за маслото, което е поскъпнало с около 5%, спрямо нивата от миналата година. С 18% е по-висока цената на пилешкото месо, спрямо 2020 година, свинското месо е поевтиняло с 3%.

„Като цяло динамиката, която се наблюдава при хранителните продукти, е почти незначителна, в сравнение със сферата на услугите. Много мощната конкурентна среда води до сблъсък, до задържане и непроявяване на резки темпове на движение на цените. Аз си бих пожелал и другите пазари, като пазара на енергийните ресурси например, да е в същото конкурентно ниво, както е пазарът на храни. Тогава, може би, нямаше да наблюдаваме тази цени на тока и газа“ – коментира още Владимир Иванов.

Владимир Иванов съобщи още, че Благоевград вече не е най-скъпият град в България.

„Ако проследим цената на захарта – в Благоевград тя е на нива от 1.45 лв., във Варна е 1.50 лв. Така погледната класацията показва, че в момента има градове като Варна и Бургас, които водят класацията, но разликите са много малки. За мен буди интерес фактът, че фасулът в Благоевград продължава да бъде най-скъп. Бяхте шампиони в цената на ориза, сега сте доста по-добре. Брашното продължава да е скъпо в Благоевград. При сирената и кашкавалите също държите по-ниски цени, в сравнение с други градове. Засега, Благоевград се оформя като град в „златната среда“ – съобщи още председателят на ДКСБТ.

Според Владимир Иванов, цената на олиото продължава да държи цена около 3.20 лв. за литър на едро, но на тази цена може да се намери олио и на дребно в някой от по-големите градове. По отношение цената на олиото, в близко бъдеще не може да се прогнозира с точност какво ще се случи, заради цената не тока, който е основен ресурс при производството на олио. Очакванията са нивата да вървят надолу, защото реколтата от слънчоглед е добра, е търсенето намалява.

„Ако настъпи равновесие в пазара на енергийните ресурси, няма да има драстични промени в цените на храните, ще има плавни движения“ – прогнозира още Владимир Иванов./БНР/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене