Конфискуват ти колата, ако те хванат пиян на пътя?

Експерт: Пълен провал в сферата на пътната безопасност

Ще помогне ли предложението на прокуратурата държавата да отнема колите на нетрезви шофьори за намаляване на катастрофите у нас?

„Не бива да сядаме зад волана, когато сме употребили алкохол. Това е правило, което се спазва в цял свят, а не само в България. Когато прокуратурата предлага подобни решения, аз бих ги насърчила това да не бъде поредната пиар акция, а по-скоро да става след внимателен диалог с професионалните организации, които се занимават с тази тема“, каза Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики в студиото на „България сутрин“.

Тя припомни, че в момента, ако влезете срещу забранителен знак, отново ще ви отнемат книжката.

„Излиза, че това е също толкова социално опасно, колкото това да се качите пиян. Но това да се качите пил води до много повече рискове, отколкото това, което се случи преди няколко дни на тунела „Витиня“, когато шофьор на тежкотоварен автомобил влезе срещу забранителен знак и му взеха книжката. Ако е служебен автомобил, защо трябва да наказваме собственика на фирмата за това, че служителят му е решил да се качи в колата в нетрезво състояние?“, допълни Русинова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя е категорична, че има много въпросителни, които трябва да се изчистят и едва тогава може да се предлагат такива законодателни промени.

„Имаме много сериозни проблеми със закона по пътищата. Положението с жертвите на пътя е притеснително. Имаме 35 загинали повече до този момент спрямо 2021 година, което прави много повече и от 2020 година. Както и опасност да задминем статистиката от 2019 година. Говорим за пълен провал в сферата на пътната безопасност“, подчерта експертът.

По думите и нетрезвите водачи за миналата година не са били никак малко.

„Трябваше да се предприемат мерки през тези 2 години, които имахме. Но това, което се случи миналата година, имаше много сериозен трафик по АМ „Тракия“, множество ударени или повредени мантинели, които и до ден днешен стоят така. Има голям риск и това лято да няма строителен сезон, нищо не се прави по тези пътища. До 48 часа е срокът, в който едно такова съоръжение трябва да бъде приведено в техническа годност, а у нас се случва така, че по АМ „Тракия“ сме наредили толкова направляващи стрелки, че аз се притеснявам, че ще свършат“, алармира Диана Русинова.

Тя добави, че имаме пътни знаци, които са повече от 30 години по пътищата, а някои от тях са невидими.

„Пътят на „Витиня“ е абсурден, трябваше още преди 2 месеца да бъде ремонтиран. Ремонтът на тунел „Ечемишка“ е спрян, защото не се знае кога ще има пари. Колко още ще продължават да ни тероризират тези хора? Не говоря за тези, които ни управляват в момента, а всички други, които 30 години спаха“, попита Русинова.

Вижте целия разговор във видеото.

https://www.facebook.com/share.php?u=https%3A%2F%2Fwww.bgonair.bg%2Fa%2F36-sutreshen-blok%2F261595-konfiskuvat-ti-avtomobila-ako-te-hvanat-piyan-na-patya-ne-tryabva-da-e-porednata-pr-aktsiya

Елка Василева

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене