Пробив: Мощно хапче срещу COVID излиза спешно на пазара

Великобритания стана първата страна в света, която одобри антивирусно перорално хапче срещу Covid-19, разработено съвместно от компаниите Merck и Ridgeback Biotherapeutics, което би дало нов тласък в борбата срещу пандемията.

Регулаторната агенция по лекарствата и здравните продукти на Обединеното кралство (MHRA) препоръча лекарството молнупиравир (molnupiravir) да се използва възможно най-скоро след положителен тест за Covid-19 и в рамките на пет дни от появата на симптомите.

Правителството и Националната служба по здравеопазване (NHS) ще потвърдят как това лечение на Covid-19 ще бъде своевременно предоставено на пациентите.

Лекарството, което ще бъде брандирано Lagevrio във Великобритания, беше внимателно наблюдавано, след като данните от миналия месец показаха, че може да намали наполовина шансовете за смърт или хоспитализация за тези, които са най-застрашени от развитие на тежък COVID-19, когато се прилага в началото на заболяването.

Миналият месец Великобритания сключи сделка с Merck за осигуряване на 480 000 курса на молнупиравир.

От компанията Merck заявиха, че очакват да произведат 10 милиона курса от това лечение до края на тази година, като най-малко 20 милиона курса за лечение ще бъдат произведени през 2022 година.

Компанията също публикува изявление, в което обяснява, че Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти на Обединеното кралство (MHRA) е одобрила употребата на лекарството за „лечение на лек до умерен Covid-19 при възрастни с положителен тест и с „поне един рисков фактор за развитието на тежко заболяване“.

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA), както и Европейската агенция по лекарствата (EMA), все още разглеждат заявлението на Merck за одобрение на лекарството срещу Covid-19 на компанията, уточнява Reuters.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене