ЦВЕТЕЛИНА УЗУНОВА РАЗКРИВА ДАЛИ СА ЯСНИ БЪДЕЩИТЕ ПОБЕДИТЕЛИ НА ИЗБОРИТЕ

ЦВЕТЕЛИНА УЗУНОВА РАЗКРИВА ДАЛИ СА ЯСНИ БЪДЕЩИТЕ ПОБЕДИТЕЛИ НА ИЗБОРИТЕ

Водещият експерт по политически PR коментира предизборната кампания специално за информационна агенция www.toppresa.com .

Г-жо Узунова, малко преди изборите, какви са тенденциите?

За съжаление, голяма част от българските избиратели пак няма да отидат до урните. Очаква се средна или ниска активност, което никак не е добре. Особено сега, в тази криза. Нужно е масово участие в изборите,  за да има максимално представителен парламент. Така бъдещото правителство ще има по-голяма сила и стабилност. Същото се отнася и за бъдещия президент.

Къде грешат политиците в кампанията, че не мотивират избирателите?

И тази кампания минава под мотото кой кого мрази повече. Насъскани са едни срещу други и сякаш не виждат хората.  Ако направим анкета сред избирателите  чия програма са харесали най-много, чии политики и в кои сфери одобряват, няма да могат да Ви отговорят. Кампанията е от пълно мълчание до невероятен популизъм. Програми няма, няма професионален дебат за бъдещето на България, за доходите на българите, за това как трябва да се промени здравната система, образователната, как ще се преборят с битовата престъпност. Да не говорим и за други големи теми като лавината от мигранти, която потапя и руши Европа, за отстояване на националния интерес пред САЩ и Русия. Пълно мълчание по тези теми.  Липсва и най-важният дебат- коя от партиите, кой от кандидат-президентите как ще се справя със здравната и икономическа криза. Тя вече е катастрофа. Народът е демотивиран, защото не вярва нито на политиците, нито на институциите. Партийните ядра на старите партии ще отидат под строй до урните. На тях им се спуска като решение кого да подкрепят. Затова са толкова важни останалите 50-60 %, които отказват да гласуват! Не бива да оставят друг да избира вместо тях.

Това как ще се отрази занапред на управлението?

Една власт е непоклатима, когато зад нея е голяма част от народа.  Но у нас политиците стават все по-отдалечени от проблемите на българите.  Повечето, дори и тези, които са сочени за фаворити на социолозите, говорят неразбираемо, с изтъркани фрази и шаблонни празни изрази, които са втръснали на всички. Колко години вече повтарят думата промяна, думата реформа, анти-корупция… И нищо не се променя. Използват бъдеще време- ще направим това, ще променим онова. А хората се питат: защо досега не го направихте?! Ако сравните обещания от тази кампания и кампании отпреди 10-20 години, ще се изненадате, че са еднакви. Ако вие си назначите служител във фирмата и му поставите задача, но той години наред не я изпълнява… ще го държите ли на работа толкова време?! Народът трябва да се осъзнае, че чрез изборите назначава свои служители, не господари! Да изисква кратки срокове и резултати!

Но всички твърдят, че са против корупцията, че ще направят промяна. Как да тълкуваме това?

И от колко години го чуваме?! Проблемите не се решават с тези, които са ги създали.  Така че не виждам как ще стане промяна, ако избирателят не промени предпочитанията си. А и вотът отново ще е протестен. Българите ще гласуват за определени партии и кандидати, за да накажат други. Ще разпилеят гласовете си към странни птици в листите, защото си мислят, че така се присмиват и наказват тези, от които са недоволни. Не виждам да има мощно обединение сред хората в подкрепа на някого. Когато действаш напук, просперитет няма. Успехът е плод на позитивна енергия, на обединение за, а не против. Веднъж вече имах повод да кажа, че избирателят наказва или награждава единствено себе си!

Социолозите продължават да объркват с различни резултати. Има ли вече очертаващи се победители?

Преди месец резултатите сякаш бяха пределно ясни или поне така ни се внушаваше. Но задълбочаващата се здравна и икономическа криза вече играе важна роля. Така че нищо не е ясно и не е сигурно за никого. Виждам един парадокс – хората уж са недоволни и от ГЕРБ, и от БСП, и от ИТН,  и от ДБ, и от ДПС, но  социолозите пускат проучвания, че ще бъдат избрани пак същите. Значи българският избирател или харесва това положение и тези политици, или някой го заблуждава. Според мен, ако се подредят по подобен начин както в предните два печални парламента, много трудно ще се състави дългосрочно правителство. Нищо чудно напролет да сме пак на избори!

И докога така?

Докато избирателите не сменят тотално статуквото и задкулисието. Трябва да осмислят внимателно дали партии с по 10, 20, с по 30 години в парламента и в управлението, имат място отново на кормилото на държавата. Те имаха предостатъчно шансове да покажат капацитета си. Живеем в тотално нов свят и това изисква от нас като избиратели много по-отговорен подход към изборите. Вече ще ни трябват друг тип управленци –  и със знания, и с опит, и със смелост да действат, не на последно място да пазят правата на гражданите. Но най-вече родолюбци, защото предстоят трудни години в защита на националните интереси и суверинитет!

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене