Ген.-майор Явор Матеев – любимецът на Борисов и далаверджията на българската армия

Вторият съпруг на кандидата на ГЕРБ за вицепрезидент само залъгва медиите със сълзливи семейни истории

 

От няколко дни определени медии, отразявали до скоро „подвизите“ на ГЕРБ и Бойко Борисов, тиражират идиличните истории от втория брак на кандидатката за вицепрезидент полк. Невяна Митева. Съпругът на вицето генерал-майор Явор Матеев коментира из медиите как в семейството взимат решения, как са подкрепили Невяна Митева-Матеева да бъде кандидат за вицепрезидент и каква е тя в неговите очи – жена и военнослужеща. Умилително!

“Моята съпруга Невяна Митева-Матеева, искам да й кажа, че безкрайно я обичам, цялото ни семейство я подкрепя не само в това, а във всички начинания. Невяна е родолюбка, истинска българка. Спортът я е научил на ред и дисциплина, тя с усмивка и добра дума може да гради мостове и да довежда до разбирателство”. Това е цитат на съпруга – генерал, обикалящ из медии, пише mutrinews.com.

Шефът на Спецоперациите - съпруг на полк. Митева - Пловдив Онлайн

Безоблачната на пръв поглед семейна идилия обаче се оказва само фасада. Матеев има два брака, като от първия има две деца. Синът му Ален се оказва с проблемно поведение, научи медията от достоверни източници. Момчето има регистрации в полицията заради участие в престъпления, в т.ч. кражба, нанасяне на средна телесна повреда и хулиганство. Запознати с произхода на генерала, споделят още, че баща му Антон Младенов има неприкрити симпатии към Русия, която вероятно се прехвърля и към сина му.

Няма налично описание.

Военнослужещи, които познават Явор Матеев, го определят като мнителен и болезнено амбициозен. Отбелязват, че има висока оценка за себе си и използва контактите си за постигане на личен просперитет. Това е и причината да търси близост с високопоставени лица и политически лидери. Сред тях са бившият министър-председател Бойко Борисов, бившият председател на Народното събрание Цвета Караянчева, генералът от резерва и бивш председател на комисията по отбраната Константин Попов и др. 

Кариерното израстване си има и цена. За да се издига по йерархичната стълбица и за да печели обществен статут, генерал Матеев осигурява лобиране за осъществяване на проекти, отнасящи се до Българската армия и в частност – силите за специални операции, разкриват източниците ни. 

Съпругът на кандидатката на ГЕРБ за вицепрезидент обича публичните мероприятия, на които да демонстрира близки отношения с властимащи лица. За тази цел разпорежда участие на служители от подчинените му структури в чествания и годишнини. Запознати коментират, че някои от контактите на генерала отиват далече извън официалните и са налице съмнения за поддържане на интимна връзка с Цвета Караянчева, както и с бивша заместник-министърка на отбраната от времето на служебното правителство на Близнашки. 

Съпругът на Невяна Митева има и близки контакти с бившия министър на отбраната Красимир Каракачанов. Те пък са повод за напрежение във военното командване, което многократно е прескачано и делата са се решавали директно на министерско ниво. Така безскрупулният кариеризъм създава негативен имидж на Матеев сред военното ръководство и подчинените му. 

Борисов шашна с фалшива новина за 30 000 починали от COVID за ден | СЕГА

Според негови колеги генерал Матеев използва за осъществяване на властовите си амбиции и връзките, които създава по служба с дипломати и военни от САЩ. Той не рядко е парадирал с тези познанства и ги използвал за решаване на отделни проблеми в професионален план. 

Запознати коментират още, че не са изключение и случаи, в които Матеев поема ангажименти за взаимодействие с други държави, които не са одобрени от военното и политическото ръководство на отбраната.

Наглостта на генерала, „който много обича съпругата си“, която се гласи за вицепрезидент, не спира дотук. Освен за кариерно израстване, което е от особено значение за генерала, той използва връзките си с представители на бизнеса и за лична изгода, като е лобирал за включването им в проекти за ремонт и модернизация на техника и извършване на строително-монтажни дейности на военния полигон край пазарджишкото село Црънча.

Няма налично описание.

В сигнал до бившия министър-председател се описва схема за доставка на бронирани коли втора употреба за нуждите на силите за специални операции, които ще бъдат представени като нови и няма да отговарят на нуждите на армията. Вероятно се визира договора за доставка на подобен тип техника за 50 милиона лева с фирма Самел-90″, с ръководството на която Матеев поддържа контакти. Може би точно затова в публичното пространство липсва каквато и да е информация за изпълнението на договора. 

Скандалните истории не спират дотук. Наши източници разкриват, че неправомерни действия на командира на командването за специални операции са налице и при сключване на договори с фирми за доставка на въоръжение, които са спрени след скандали в Министерството на отбраната. За ремонта на полигона “Црънча” е наета фирма „Техно енерджи”, която е на лица, свързани с ДПС. Впоследствие контролните органи на Министерството на отбраната са установили, че договорът с „Техно енерджи” е в противоречие на закона, защото е извършено директно договаряне при стойност на поръчката над 5 млн. лв. и неясни критерии за избор на изпълнител.

И още скандални разкрития от източниците ни: През 2021 г. до правителството и прокуратурата е изпратен анонимен сигнал, че генерал Явор Матеев е използвал подчинените му военнослужещи в полза на футболен клуб ЦСКА. Сигналът включвал примери и за други злоупотреби с власт, сред които заплахи към подчинени, извънредно натоварване на състава поради участие в показни мероприятия, проблеми с доставки на техника и въоръжение, неправомерно използване на средства на служители от спомагателна каса и др. По скандалните твърдения, които се отнасят до съпруга на ген. Митева – кандидатка за вицепрезидент, подкрепена от ГЕРБ,  е образувана проверка от военната прокуратура.

 

Няма налично описание.

източник: mutrinews.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене