28 000 македонци са в избирателните списъци в община Благоевград

Близо 28 000 жители на Северна Македония са в избирателните списъци на община Благоевград и на тези избори. Въпреки че през пролетта общината и прокуратурата започнаха процедура по заличаване на част от тях, броят им все още е голям. Рекордьори са две села в района.

В благоевградските села Рилци и Бело поле всеки е чувал за чужденците, но никой не ги е виждал. На трафопост в село Бело поле са регистрирани над 600 души.

По документи къща в село Рилци също е обитавана от жители на Северна Македония.
Местното население е малко под 800 души, а регистрираните чужденци са 3526. Избирателният списък на входа на кметството прилича на огромна книга, страниците на която са затиснати с райбер. След писмо на местните жителите до прокуратурата и полицията през пролетта започна заличаването на фантомните гласоподаватели.

“Имайки предвид, че едва няколко месеца са минали оттогава, общо взето цифрата не може рязко да се промени. Все пак трябва да има правно основание. Много малко е броят на тези граждани, които са упражнили правото си на глас”, заяви секретарят на Община Благоевград Дейвид Арабаджиев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене