За първи път в Топ Преса! Ванга лекува в Рупите до ден-днешен!

Кристиан ИВАНОВ

Ванга може да лекува от отвъдното, а нейната енер­гия се усеща най-силно точ­но в деня, когато се прави заупокойната панихида за годишнина от нейната смърт. Вярата в това кара стотици хора не само от Бъл­гария, но и от чужбина да пъ­туват към Рупите в деня за поклонение.

То ще бъде утре от 11 ч. край гроба на пророчицата.

„Мястото е заредено с кос­мическа енергия и вярващи­те я усещат – разказва пред „България Днес“ председа­телят на фондация „Ванга“ Иван Драмов. – Всяка годи­на все повече хора идват на поклонението. Сред тях са както такива, на които Ванга е помогнала да се излеку­ват, още докато е била жива, така и болни, които се надя­ват да измолят изцеление сега.

В църквата край гроба те палят свещ за здраве и пус­кат бележки с най-съкрове­ните си молби в специални кутии.

Ванга се пренася в отвъд­ното на 11 август 1996 г. Сега панихидата в Рупите се прави в съботата преди тази дата.

На поклонението за 20 го­дини от смъртта на пророчи­цата през миналата година се стекоха стотици вярващи в нейните свръхестествени способности.

Тогава руската ясновидка и лечителка Людмила Ким донесе книга с църковни песнопения, в които българ­ската пророчица е почетена като светица. Изданието се разпространява от ръка на ръка и е на руски език. На синята корица на книжката е изобразена проницателка­та от Петрич. Тя съдържа „Акатист за праведната и блажена Ван­гелия Петрич­ка“.

Ким е изклю­чително попу­лярна в Русия и не крие, че черпи сили от духа на бъл­гарската про­рочица.

„Трябва да обявите Ванга за светица, а не да я хулите – казва Людми­ла. – За съжа­ление така правят някои хора в Бълга­рия.“

Ким води на Рупите и своя син Алек, който страда от ау­тизъм.

Виновен за заболяването на детето бил прапрадядо­то на мъжа на Ким, твър­ди самата Людмила. Преди много години той участвал на страната на Холандия при военен кон­фликт в Индонезия. Убил е случайно дете и майката е проклела целия му род. Ванга дала надежда на Ким, че аутизмът може да се ле­кува. И досега майка и син продължават да се борят с болестта…

На панихидата през 2016 г. и мнозина други си спомнят как пророчицата е промени­ла живота им. Край храма са опънати маси, отрупани с нейните любими гозби и на­питки. На гроба има ледена гръцка мастика и отлежало уиски.

Ванга обичала да се черпи с по една капачка от хубавия алкохол вечер на трапезата.

Край Рупите утре духът на пророчицата отново ще се усеща. Тя продължава да носи надежда за болни и от­чаяни хора.

„Всичко, кое­то ни е заве­щала Ванга, го изпълняваме точно както тя го поже­ла приживе – казва пред­седателят на фондацията „Ванга“ Иван Драмов. – Кол­кото повече години мина­ват от смър­тта й, толкова повече се уве­личават хора­та, идващи тук за утеха и под­крепа. Ванга е богатство за България!“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене