Бюро по труда-Дупница стартира две програми за наемане на безработни

3-natasha-ilieva-bigСтартирана е процедурата за наемане на безработни по две програми в Бюро по труда-Дупница, обяви директорът Наташа Илиева.
По схема „Младежка заетост” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, насочена за безработни до 29-годишна възраст работодателите могат да подават заявки до 29 септември, а по програма „Подкрепа за заетост” заявките се подават до 26 септември.
Първата програма е насочена към младежи, регистрирани в Бюро по труда. Тя ще се осъществи в две направления: стажуване на младежи с висше или средно образование и за младежи със средно образование. 
Младежите не трябва да участват във форми на образование и обучение, да не осъществяват търговска дейност, да не са регистрирани като земеделски производители.
За програмата „Подкрепа за заетост” няма възрастови ограничения за безработните лица. 
И по двете програми се гарантира изплащането на месечна заплата на прага на длъжността и размера на осигуровките, дължими от работодателя. 
По схемата за наемане на безработни младежи, работодателите ще получат финансиране за месечните осигуровки, ако наетите младежи продължат да работят за още 6 месеца. 
Намаление на процента на безработицата, включително и младежката, отчитат към края на месец август в Бюро по труда-Дупница.
Това е обичайно за летния период, когато се наемат най-много сезонни работници.
3 510 души или 11,58% е безработицата в общините в региона към края на август към 3 609 (11,91%) през юли.
Към момента младежката безработица е 17,29% или 607 души, от които 85 са с висше образование. 
 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене