Проф. Георги Михайлов: „БСП за България“ предлага преформатиране, укрепване на здравната система и сериозна грижа за кадрите в нея

„Ние отчитаме в България ваксинационна кампания, която не е успешна, но в никакъв случай не е грешна. Това, което сега с тъга установяваме, е, че се повтарят същите грешки като през пролетта – училищата са затворени, а питейните заведения са отворени“, коментира в интервю за вестник „Дума“ водачът на листата на „БСП за България“ в Благоевград проф. Георги Михайлов. Той допълни, че в света инфекцията е на път да бъде спряна с разумно провеждаща се ваксинационна кампания. Това трябва да бъде целта и в България, а не при 20-22 процента ваксинирани да се налагат такива мерки, които не са ефективни и създават напрежение. „Това са недомислици, които дълбоко нараняват вярата на нацията в разумните мерки, които трябваше да се предприемат“, обясни проф. Михайлов.

Той допълни също, че в Благоевградска област не само проблемите в здравеопазването отиват надолу. Има и много други проблеми – в инфраструктурата, в хидромелиорацията, която е полуразрушена в цялата област, в образованието с изчезващи учебни заведения. „Давам пример с друг много голям проблем сега, при кризата с дървата – на практика училището по дървообработване в Банско е ликвидирано и много други средни професионални училища, създаващи специалисти в Благоевград, също са ликвидирани. Промишлеността е ликвидирана почти напълно. Няма да говоря какво представляваше „Булгартабак“, беше на първо място в света, не на глава от населението, а по абсолютен брой късове цигари, произведени годишно. Само преди 30 години… Сега българската тютюнева промишленост е разрушена напълно, а основна нейна част беше в Благоевград – и производството, и обработката на тютюн“, коментира проф. Георги Михайлов.

Задачите на БСП в нейната програма са ясно дефинирани – преформатиране, укрепване на здравната система и сериозна грижа за кадрите в нея, защото там положението също е плачевно – както в Благоевград, така и в цялата страна.
Водачът на листата на социалистите в Благоевградска област обясни, че „БСП за България“ има конкретни решения, свързани с лишаване на болниците от вредния за тях статут на търговски дружества, което изтласква интересите на пациентите в периферията и ги превръща в обект на печалба от страна на лечебните заведения. Това е стратегическа задача и изисква сериозна подготовка. Трябва детайлна оценка на всички медицински дейности и на всички видове медицински труд, сериозно базово заплащане на всички специалисти, за да зависят те не от допълнителното материално стимулиране, а от своя ценз, квалификация, умения, от своята всеотдайност като специалисти. „И, разбира се, в областта на кадрите е много важно да се уреди реална, легална специализация на младите специалисти, която да ги прави уверени, че ще намерят своето място“, каза още проф. Михайлов и допълни, че е необходима цялостна промяна на системата за специализация в България.

Другото, което е важно във връзка и с демографската криза, е предложението на „БСП за България“ за безплатни лекарства за децата до 14-годишна възраст. Това е нещо, което в целия ЕС отдавна е въведено и забравено. „И промяната в ДДС за лекарствата – също. С такъв размер на ДДС като у нас са само две държави в Европа – Германия и Дания. Не е нужно да се споменава дори унизителната разлика в брутен вътрешен продукт на глава от населението, в развитие на икономиката между тези две държави и България“, каза още проф. Михайлов. Той бе категоричен, че затова не бива да продължава неразумното поддържане на 20% ДДС за лекарствата у нас.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене