Разкриват още Ковид легла в МБАЛ – Благоевград, 70 са болните с коронавирус в МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев

Отделението по травматология в МБАЛ – Благоевград  и хирургично отделение на болница ПУЛС ще приемат болни с коронавирус. Решението за преобразуването им в Covid отделения бе взето на вчерашната среща на областния управител Николай Шушков с директора на РЗИ д-р Калоян Калоянов, директора на РЗОК – Благоевград д-р Ивайло Димитров, управителя на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев и директора на МБАЛ ПУЛС Александър Щерев. По този начин ще се разкрият допълнително още 50 легла за болни с коронавирус.

На вчерашната работна среща бе обсъдена готовността на лечебните заведения за приемане на болни с Covid-19, темповете на ваксинационния процес и обезпечеността с медицински кадри, съобщиха от областната администрация. На практика и досега в ортопедичното отделение се приемаха болни с коронавирус в обособения Ковид сектор, в другата половина се лекуваха пациенти с травматологични проблеми, а с вчерашното решение то става изцяло ковидно.

„В момента хоспитализираните при нас са 13, от които 7 с коронавирус и 6 с травматологични проблеми. Превръщането на отделението изцяло в ковидно ще лиши от избор на болница пациентите с травматологични проблеми”, каза началникът на отделението д-р Николай Пиринчиев.

В отделението има общо 19 легла, като не всички в Ковид сектора са оборудвани с кислород, което е проблем при приема на пациенти в по-тежко състояние. Д-р Пиринчиев също изкара коронавируса през пролетта и бе лекуван 15 дни в отделението от неговите колеги лекари.

Хирургичното отделение на МБАЛ – Благоевград отново става наполовина за пациенти с Ковид, а другата половина – за спешни случаи. В  болница ПУЛС хирургичното отделение става изцяло ковидно.

„Разкриването на допълнителни легла ще стане поетапно. Първоначално става въпрос за 30 легла, които ще бъдат оборудвани с кислород, и след това, ако се наложи, още 20”, обясни директорът на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов.

Вчера в следобедните часове бе насрочена работна среща на областния управител и с вр.и.д. управител Димитър Захариев на МБАЛ „Югозападна болница” за начертаване на мерки за справяне с усложнената епидемична обстановка. Към вчерашна дата  хоспитализираните пациенти с Ковид-19 в Пиринско бяха 350, като най-много са в МБАЛ – Благоевград – 104, следват болницата в Сандански – 87, като 10 са в реанимация.

70 са болните с коронавирус в МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев, 42-ма в болница ПУЛС, като 1 е в интензивния сектор, 34-ма са в МБАЛ – Разлог, 13 в Тубдиспансера и 4-ма в онкоболницата. 10 са починалите за последното денонощие от коронавирус в Пиринско, от които 5-има в Благоевград.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене