Спасиха кошута след удар в кола

Животното е открито на пътя Смолян-Пловдив

Приютяват я в конна база, докато оздравее напълно

След ден в безсъзнание Мила вече се храни и движи 

 

Кошута бе спасена от хора с добри сърца, след като преди дни се блъска в автомобил на натоварения път Смолян-Пловдив.

Животното е с тежки наранявания, един ден е в безсъзнание и й тече кръв от устата, но благодарение на бързата човешка намеса има огромен шанс да се възстанови и да се върне в дивата природата.

Хора спират и слизат от колите, за да помогнат

Хора спират и слизат от колите, за да помогнат

„Животното изненадващо се е появило на пътя и странично се е ударило в лек автомобил, чийто шофьор е продължил пътя си. Става въпрос за инцидент, не е било умишлено прегазване. Вече бяха спрели други хора да помогнат на животното, когато се появих и аз. Имаше сериозна рана на крака и затова я прибрах в конна база в чепеларското село Хвойна“, разказа пред „България Днес“ спасителят Георги Юруков, като уточнява, че са кръстили бозайника Мила, защото е „много миличка“.

През първия ден Мила е в тежко състояние

През първия ден Мила е в тежко състояние

По негови думи през първия ден животното е било в тежко състояние – в безсъзнание и с кръвотечения. На втория ден вече се изправила и започнала да се храни и да пие вода, както и да се изправя и да обикаля. Раната на крака продължавала да я мъчи, но има надежда, че ще успее да се възстанови.

„С нас се свърза д-р Илия Райчев от София, който се оказа, че е и ветеринарен лекар на зоопарка в Благоевград. Благодарение на неговите съвети успяваме да лекуваме животното и има надежда, че след 10-15 дни ще може отново да бъде върната в дивата природа. Местни ловци разказват, че в района има стадо с кошути и ще опитаме максимално близо да тях да я пуснем. Също така сме ограничили, доколкото е възможно, контакта с кошутата, за да не се опитоми – даваме й храна и вода и й слагаме слама, но нищо повече. Искрено се надяваме да оцелее и отново да е на свобода. За щастие, кошутата, която се оказа тазгодишно бебе на благороден елен, се оказа достоен боец и ни позволи да се погрижим за раните й. Довери ни се“, каза още Юруков.

Има рана на крака, но вече се изправя

Има рана на крака, но вече се изправя

Той гарантира, че постоянно ще пуска в социалните мрежи нови снимки от възстановяването на животното. А когато настъпи моментът на освобождаването на Мила, ще заснеме видео, за да е безспорно, че кошутата отново диша от въздуха на свободата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене