Албина Анева внесе жалба в РИК за незаконна агитация на Борисов и Коалиция „ГЕРБ-СДС” в училище

Водачът на листата на Коалиция „Изправи се БГ! Ние идваме!” в Пиринския край – адвокат Албина Анева, внесе днес жалба в РИК-Благоевград за незаконна агитация от Коалиция „ГЕРБ-СДС” и от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Става въпрос за предизборна среща на 31 октомври в Средно училище „Никола Вапцаров” в град Хаджидимово. Борисов и част от ръководството на ГЕРБ в региона влизат да разгледат спортната зала, като лидерът на ГЕРБ се снима с много от присъстващите, сред които и деца. Всичко това се излъчва в неговия профил във фейсбук, както и в електронни медии.

„В клипа ясно се вижда как Бойко Борисов и поддръжници се държат така сякаш финансовите средства, осигурени за изграждане на спортното съоръжение, са дадени лично от бившия министър-председател и му се следва да се разпорежда в цитираното училище като в негова лична собственост”, пише в жалбата. Набляга се на факта, че Коалиция „ГЕРБ-СДС” използва училището като фон за политическото си мероприятие.

Жалбоподателят намира, че с тези действия представителите на Коалиция „ГЕРБ-СДС” и лично Бойко Борисов нарушават императивни законови разпоредби на Изборния кодекс, а именно член 192, ал.1 от ИК, в който е регламентирана забрана за предизборна агитация, като е посочено, че не се допуска такава в дарживни и общински учреждения, институции и държавни и общински предприятия и търговски дружества с повече от 50% държавно иили общинско участие в капитала.

В жалбата се подчертава, че това посещение в училището хора от една и съща партия всъщност е целенасочена политическа предизборна изява на политически лица в режим на предизборна кампания и е в противоречие не само с правилата, регламентирани в ИК, но и със Закона за предучилищното и училищното образование и ППЗНП. Нарушаването на реда на провеждане на предизборна кампания, включително установяването на нарушения на забраните за провеждане на недопустима предизборна агитация  или такава в изборния ден, са в правомощията и компетентността на РИК.

От Коалиция „Изправи се БГ! Ние идваме!” настояват за експедитивни проверки и очакват адекватни санкции в оперативен порядък сега, преди изборите на 14-и ноември.

„Подобни на описаните действия, с които се използва за предизборни политически мероприятия училищна територия, да се притискат учители да участват в подобни „сценки”, за да се „погали” егото на г-н Бойко Борисов, е не само нередно, морално укоримо, но и грубо прекрачване на закона. Надяваме се на вашата бърза и компетентна намеса”, така завършва жалбата на Коалиция „Изправи се БГ! Ние идваме!”.

*Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене