Образователният министър обясни как ще се върнат учениците в клас

Не сме в ситуация, в която училищата са безопасно място без осигурен филтър на вход. В противен случай заболеваемостта ще продължава да расте. Това заяви образователният министър акад. Николай Денков. Той посочи, че на 15-и септември тя е била 10 пъти по – малка отколкото в момента.

„Делта вариантът е по-опасен за децата. Родителите трябва разберат, че трябва да имат грижа за здравето на децата си, както ние имаме „, категоричен е министърът. Той обясни, че са дали сме избор на родители. Който иска детето му да бъде тествано, то ще да бъде в училище присъствено. Който не иска, ще остане с него вкъщи и то ще се обучава в електронна среда. Какъв ще бъде тестът ще изберат от МЗ, като от МОН са помолили да бъде само един, за да могат бързо да направят информационна кампания към учители, родители и по – големи ученици. Така ще бъде сформирана национална кампания, но всички останали решения ще се вземат на ниво паралелка. „Трябва да има необходимия брой деца, за да стартира присъственото обучение“, уточни министърът.

Тестовете ще се правят вкъщи от родителите или в клас от учителите, ако тестът е достатъчно лесен. При първия вариант, тестове ще се раздават предната вечер. „Те ще се ползват веднъж. Той трябва да се донесе в училище. Имат контролна чертичка, която да покаже, че не е сложена вода или нещо друго. Ако тестът е отрицателен, той се унищожава“ обясни акад. Денков. Достоверността на теста зависи от родителите. „Ако искате да си запазите децата, и вие трябва да имате грижа за тях. Ситуацията е изключително опасна в София и големите градове за децата и това трябва да бъде разбрано от родителите“, каза министърът. МОН ще пита родителите дали са съгласни да тестват децата им, за да ходят на училище едва след като бъде избран тестът и демонстрират как се прави. Те ще имат ден след това да отговарят.

В някои паралелки ще има хибридно обучение и част от децата ще са онлайн“ „Нашият приоритет трябва за бъдат децата, които са присъствено, защото цялото усилие е насочено в тази посока“, заяви министърът. Ако не може да се организира хибридно и учение, учителите ще имат допълнителни занимания с децата, останали вкъщи. Акад. Денков посочи, още че 40% от учителите са ваксинирани. Той заяви, че вярва в учителите и не вижда защо да не положат усилия, за да има присъствено обучение. След 4 клас министърът би предпочел да се върнат от 5 до 7 и 12 клас.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене