Кирил Илиев е доктор по международно право и международни отношения и преподавател по юридически дисциплини във Висшето училище по телекомуникации и пощи в гр. София.

Кирил Илиев: Сигурността и стабилността не са дадености, те се постигат и поддържат всеки ден.  ПП ГЕРБ е доказала, че знае и може как да управлява!

Кирил Илиев е доктор по международно право и международни отношения и преподавател по юридически дисциплини във Висшето училище по телекомуникации и пощи в гр. София. Общински съветник е в Община Благоевград от 2008 година насам и понастоящем е председател на групата на съветниците от ПП ГЕРБ в ОбС Благоевград. Кандидат за народен представител от ПП ГЕРБ – Благоевград!

Здравейте г-н Илиев, благодаря ви, че приехте първото ви интервю като кандидат за народен представител на Благоевград да бъде с нашата медия. Започвам направо с въпросите, защото зная, че кампанията е тежка и времето ви е ограничено. Защо приехте предизвикателството да участвате в листата на ПП ГЕРБ за народни представители? Вие досега винаги сте се насочвали само към общинския съвет и не сте били част от листите на вашата партия през годините?

– Здравейте г-н Байрактарски, благодаря ви и аз, че ме поканихте да дам интервю за вашата медия в качеството ми на кандидат за народен представител на ПП ГЕРБ. Аз гледам на кандидатурата ми като закономерност в развитието на един политик. Винаги съм казвал, че политиката не се различава по нищо от всяка друга професия. Започваш от ниските нива учиш се, трупаш опит и се развиваш. Вече съм четвърти мандат общински съветник, председател съм на групата на съветниците от ПП ГЕРБ и кандидатурата ми е естествено развитие на нещата, като съм убеден, че мога да бъда полезен на национално ниво с натрупания опит и компетентност. Имам какво още да дам, имам още с какво да допринеса за развитието на нашия град и област. Това бе мотива ми да участвам в листата.

Какви ще са вашите приоритети, каква ще бъде вашата движеща платформа, за да получите подкрепата на благоевградските избиратели?

– Виждате ли, не желая да се забивам с клишета. Това, което чувам от всички кандидати от другите политически платформи като послания изчерпва всичко, едва ли има нещо което не се обещава на избори. И сегашните не се различават. Това което аз мисля да поема като ангажимент е да бъда добър нормотворец, да участвам в създаването на справедливи закони, които да регламентират обществените отношения, така че да поставят основата на проспериращо обществото. Това е ролята на народните представители, да създават закони по които да действа държавата и обществото. Нищо повече, нищо по-малко. Лошите закони водят до слаба държавност, а от там и до всички проблеми, които тормозят и нас, и ще тормозят и децата ни в бъдеще. Промяната в законите трябва да е насочена към подобряване на обществените отношения, и от там по естествен път ще се стигне до така бленуваното икономическо и обществено развитие. Процеса на приемане на справедливи закони е труден и изпълнен с препятствия, защото има много интереси и то не само бизнес такива, но и чисто геополитически. Проспериращите общества са тези, които са съумели да се променят и да надмогнат личните интереси на малките но влиятелни групи в интерес на големите маси и обществото като цяло. Силните закони са гаранция за просперираща държава и няма как да очакваме развитие ако не се променяме. Това е моята инермотивация и мисля, че мога да бъда носител на промяната, защото знам какви са базовите проблеми на хората. Сблъсквам се с тях всеки ден и ги решавам от години.

Да и ние медиите отчитаме, че някои от кандидатите в обещанията си бъркат изпълнителната със законодателната власт и обещават неща, които не са в периметъра на техните компетенции като народни представители.

– Е да, защото това очакват да чуят хората от тях, и те това им продават. Изпечени са нали? Особено тези, които години наред стояха извън изпълнителната власт и сега прикривайки се умело са склонни да направят всичко, само и само да се докопат до кокала. Именно за това аз мисля, че благоевградският избирател е мъдър, и той ще заложи на опита и на това, че вярва, че управлението на ПП ГЕРБ е било успешно. Защото има доказателствата и те са навсякъде около нас. Имаше време в което ние търсихме доверие, сега търсим подкрепа да продължим с курса си на стабилност. През периода в които управляваше ПП ГЕРБ беше постигнато много, и най-вече хората ще запомнят този период със спокойствието, което имаха в работата и доходите си, с това че сметките не се повишаваха и икономиката работеше. Ние можем да допринесем с опита си да се върнем поне на нивата си на развитие преди кризата, и излизането от нея с минимални последици може да  бъде направено само от подготвени и доказали се личности – каквито ние от ПП ГЕРБ сме.

Вие винаги сте бил един от най-инициативните съветници от години назад. Името ви се свързва с множество местни инициативи и предложения. Предполагам, че ще запазите тази си енергия и инициативност и когато станете народен представител?-

– Нека да не слагаме „каруцата пред коня“, аз винаги съм приемал работата си на съветник като отговорна работа, знам защо хората ме избират и не искам да ги разочаровам. Това е мое поведение над 14 години и не смятам да изневеря на принципите си. Всички успехи обаче не се дължат само и единствено на мен. Ние сме група. Взимаме общи решения, работим върху множество предложения, постоянно обсъждаме новостите и измененията в нашата среда и даваме предложения за промяна на наредбите и правилниците по които действа нашата община. Работата ни е успешна, защото е колективна и всеки от нас колегите в групата на ОбС от ПП ГЕРБ допринася с експертизата си за това. Искаше ми се да виждам същата активност и в останалите групи, но за съжаление картинката не е такава. Повтарям се, но считам че с енергията, опита и експертизата натрупани тук ще влея нова и свежа струя в Народното събрание, и ще спомогна за подобряването на правилата по-които действа нашето общество, а от там и до излизане от кризата в която бяхме изкуствено поставени през последните месеци от некадърните решения на управляващите, и връщането на нашето общество на пътя на развитието и сигурността.

Значи ако желаем да дадем оценка на вашата работа до момента тя ще бъде отличен 6 нали така?

– Да точно така, отличен 6 за отличниците в политиката.

И накрая какво искате да предадете като послание на нашите читатели.

– Че трябва да се сложи ред в този хаос, и нека нашите опоненти знаят, че те не наследиха стабилността, която ние постигнахме, а я взеха временно назаем, но я изгубиха. Сега е време да се отдръпнат и да ни оставят да си свършим работата в интерес на стабилността, и за да излезем най-бързо и безболезнено от посъвместната криза в която те ни вкараха!

Благодаря ви!

– И аз.

Публикуваме интервюто без редакторска намеса.

Методи Байрактарски зам.председател на редакционния съвет на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене