Празници като Хелоуин, в които днес се търси забавата, маскарада, веселието, не замърсяват българската традиция, смятатат хората от Благоевград.

Кукерите от Струмско на война срещу Хелоуин!

С лозунг озаглавен „НЕ НА ХЕЛОУИН ИСКАМЕ СУРВА“ кукерите на Благоевград и по специално от квартал Струмско, излязоха тази вечер на шестрие протест. Целта на младите мъже, пазещи българщината в сърцата си е да изпъдят западното влияние от страната. 

Празници като Хелоуин, в които днес се търси забавата, маскарада, веселието, не замърсяват българската традиция, смятатат хората от Благоевград. Чрез медиите те алармират и други български градове, общини да направят някаква инициатива за да се елиминира влиянието на празник като Хелоуин в страната ни.

Защо трябва да търсим непременно български еквивалент на Хелоуин – паралели няма. Това всъщност не е само американски, а шотландски празник. Произходът му е ирландски, свързан с древните келти, които почитат настъпването на новата година. Но ако трябва да правим паралел, ние също си имаме една нова година – на първи януари по нов стил (по стар стил 14 януари) излизат сурвакари, василчари и всякакви маскирани групи, но те не са кукерите. Защото те излизат на „чист понеделник” – на първия ден след Великденските пости. Цялата тази маскарадна обредност в началото на новата година напомня англо-скасонския Хелоуин. Той днес е доста комерсиализиран, но това е част от съвременната глобална култура на консуматорското общество. Такива „празници“ нямат амясто у нас.

Топ Преса е на същото мнение! 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене