Колко полезно е кивито за вашето здраве?

Ползите за здравето на плодовете киви включват подобрено храносмилателно и сърдечно-съдово здраве и подпомага лечението на рак, безсъние, дегенерация на макулата и диабет.

Богатият на флавоноиди киви е полезен по време на бременност, допринася за поддържане на здравето на кожата и насърчава усвояването на желязо в организма. Анти-микробните свойства на кивито предпазват от редица патогени и укрепват имунната защита на тялото.

Кивито е вкусен горски плод на twining лози и е популярно известен със своята съкратена версия като „киви“. Той е роден в Китай и е почитан като национален плод на страната.
Ползи за здравето от киви

Нарастващата глобална популярност на кивитата придава невероятна комбинация от уникалния си външен вид, аромат и хранителни качества.

Ползите от плодовете за медицински състояния са обсъдени по-долу:

Антиоксидантни свойства

Киви предлага впечатляващо количество витамин С, заедно с други фенолни компоненти и каротеноиди, които благоприятстват доброто здраве.

Сравнително проучване, включващо киви, портокали и грейпфрут, показва, че плодовете киви съдържат по-силни антиоксидантни качества в сравнение с другите две.

Той има способността да защитава ДНК, присъстваща в клетките на тялото, от окислителното увреждане, причинено от свободните радикали, като по този начин намалява риска от развитие на свързани с тях възпаления и заболявания.

Сърдечно-съдово здраве

Както бе споменато, кивитата са богати на защитни полифеноли, заедно с витамин С, витамин Е и калий, които са ефективни при поддържането на сърдечно-съдовото здраве.

Проучване разкрива, че плодът упражнява инхибиторни действия, които спомагат за намаляване на триглицеридите в кръвта. Според проучването, потреблението на няколко киви на дневна база помага за намаляване на реакцията на агресия на тромбоцитите или на риска от съсирване на кръвта.

Този фибронолитичен ефект на плода върху кръвоносните съдове предотвратява риска от тромбоемболични и сърдечни заболявания като атеросклероза.

За По-добър сън

Той е източник на серотонин, който спомага за по-добър сън. Проучване, проведено в това отношение, показва, че консумацията на киви помага за подобряване на ефективността на съня и общото време на сън.

Той може също така да спомогне за подобряване на началото на съня и намаляване на времето за събуждане след началото и следователно облекчава на сънните смущения.

Плодът съдържа флавоноиди като нараненин, кварцитин, рутин, катехин, епикатехин, който модулира рецепторите, индуциращи съня, и се счита за ефективен седативен агент, основан на растенията.

Придавайки това, кората на киви е мощна съставка за развитието на естествени помощни средства за спане.

Подобрява усвояването на желязо

Изключителното предимство на кивито е способността му да улесни усвояването на желязо в тялото. Богатството на витамин С и други фитохимикали като лутеин и зеаксантин в плодовете спомага за подобряване на усвояването на желязото в организма и предотвратява нарушенията на дефицита на желязо.

Сравнително проучване, проведено между киви и банани, показа, че консумацията на киви заедно с богатата на желязо закуска със зърнени храни води до значителен напредък в състоянието на желязото в организма в сравнение с бананите.

Макулна дегенерация

Киви е плодът за окото и допринася благоприятно за здравето на очите. Както вече беше посочено, той е източник на фитохимикали лутеин и зеаксантин, които са важни компоненти, които се намират в човешкото око.

Тези здравословни съставки заедно с витамин А предпазват очите от катаракта, свързана с възрастта макулна дегенерация и други нарушения на зрението.

За храносмилането

Кивито може да се окаже ценно за поддържането на здравословна храносмилателна система. Той е вкусен източник на фибри, който стимулира храносмилането и чревното здраве.

Помага при облекчаване на запек чрез стимулиране на червата. Природните слабителни свойства на този плод, дължащи се на съдържанието на фибри, се добавят насипно към изпражненията и ги направляват меки.

Проучване, проведено върху Киви, показа, че съхранява добро количество протеолитичен ензим актинидин, който подобрява храносмилането на протеините и улеснява плавния трафик през храносмилателната система. Полизахаридите, присъстващи в плода, помагат за предотвратяване на адхезията на ентеропатогени и стимулират пробиотичните бактерии в дебелото черво. Екстрактите от киви подпомагат растежа на млечната киселина и възпрепятстват развитието на бактериите от Ешерихия коли и подпомагат поддържането на храносмилателната система.

Бременност

Киви е идеален плод за бременна жена, приписваща изобилието от естествен фолиева киселина. Фолат помага да се предотврати появата на дефекти на невралната тръба при неродените бебета и е от съществено значение за техния мозъчен и когнитивен растеж. Други важни хранителни вещества като витамин С, Е и К, заедно с флавоноидите, присъстващи в плодовете също допринасят благоприятно за цялостното здраве и развитие на плода и бъдещата майка.

Грижа за кожата

Кивитата помагат да се поддържа здрава и гладка кожа, която придава своя значителен принос в процеса на синтез на колаген. Той съдържа голямо количество витамин С, може да бъде повече от портокали, което помага да се запази здравата кожа. Витамин Е, присъстващ в киви, спомага за намаляване на фините линии и появата на бръчки. Витамин Е помага и за намаляване на вредните ефекти от ултравиолетовото излъчване върху кожата. Антиоксидантите, присъстващи в плодовата работа като перфектен анти-стареене агент, предпазват кожата от ранна дегенерация и я подмладват.

Рак

Плодовете от киви са традиционно важни в китайската народна медицина за тяхната ефективност в лечението на различни видове ракови заболявания като рак на черния дроб, рак на гърдата, рак на стомаха и рак на белия дроб. Екстрактите от плодовете киви инхибират пролиферацията на раковите клетки и защитават ендогенните увреждания на ДНК. Плодът действа срещу рак като е цитотоксичен за злокачествени ракови клетки, без да се отразява на нормалните, здрави клетки. Изобилието от антиоксиданти, каротеноиди, витамини и фибри допринасят благоприятно за ефективността на киви в превенцията или лечението на ракови заболявания. Catechin, фитохимичен препарат в киви, помага за намаляване на токсичността на противораковите агенти чрез стимулиране на пролиферацията на костния мозък.

За имунната защита

Киви допринася благоприятно за регулирането на вродената и адаптивна имунна система, която е много важна за здравословното функциониране на тялото. Консумацията на киви помага за борба със сезонните инфекции и други заболявания, които придават антимикробно и противогъбично действие. Екстрактите от киви показват бактериостатично действие срещу различни патогени. Киви плодовете помагат за намаляване на симптомите на настинка и грип и други инфекции на горните дихателни пътища. Той също така има противовъзпалителни ефекти и проявява активността на провъзпалителни цитокини.

Диабет

Киви има нисък гликемичен индекс, който го прави подходящ за хора с диабет. Проучване, проведено върху екстракти от киви, показва, че консумацията на плодовете помага при регулирането на адипогенезата, което е от решаващо значение за профилактиката на диабета. Дисфункцията на мастните тъкани в тялото е силно замесена в развитието на инсулинова резистентност и диабет.

Кулинарна употреба

Благодарение на характерен външен вид и освежаващ вкус, кивито може да донесе невероятен тропически стил в ястието от плодова салата. Той съдържа ензим за палачинки, който е полезен при разграждането на влакнести тъкани от трудни меса. Папаин ензимът е известно, че има захарен ефект върху млякото. В случай, че възнамерявате да използвате киви в млечните продукти или продуктите на желатин, варете кивито за известно време, за да неутрализирате ензима.

Висок източник на витамин С

Ако си мислите, че лимоните и портокалите са най-високите източници на витамин С, помислете отново! Според хранителния разпад на плодовете на киви, на 100 грама съдържат 154 процента витамин С, което е почти два пъти повече от лимоните и портокалите. Витамин С действа като мощен антиоксидант, като елиминира свободните радикали, които могат да причинят възпаление или рак. Също така помага за повишаване на имунитета на тялото срещу вредни патогени.

Интересни факти за Киви

Киви плодове е кръстен на птицата „Киви“ – защото те са малки, кафяви и космати.
Не всички плодове киви са кафеви! Най-популярният вид киви са кафяви, но има и с други цветове
Въпреки, че киви са родени в Китай от векове, на практика никой в Северна Америка не е знаел какво са преди 60 години.
Въпреки че кивито може да расте в умерен климат, повечето киви в света се отглеждат в Италия, Нова Зеландия и Чили.

Първоначално известен като „Янг Тао“, киви е с овална форма, тъмен кафяв цвят на плодове с размита текстура. Вътрешната пулпа е ярка, полупрозрачна, яркозелена плът с лъчиста шарка от по-светли цветове, годни за консумация черни семена.

Киви плодовете имат уникален и ободряващ вкус с мека и кремообразна текстура. Родът Actinidia, който включва киви, се състои от около 60 вида. В световен мащаб най-често употребяваните сортове са „размити“ и „златни“.

Киви е донесен от Китай в Нова Зеландия в началото на 20-ти век от мисионерите. С нарастващата оценка за здравето и не само на този екзотичен плод, хората от Нова Зеландия го преименуват като китайски цариградско грозде. По-късно тя е внесена в Европа, където се оказа доста популярна. Понастоящем Италия, Нова Зеландия, Франция, Япония, Чили и Съединените щати са основните участници в търговското производство на киви.

Хранителната стойност на плодовете от киви

Малкият плод киви съхранява съкровище от хранителни изненади. Той е отличен източник на витамин С (аскорбинова киселина). Други витамини, включително витамин А, фолат, витамин Е (алфа-токоферол) и витамин К (филохинон) също присъстват в добри количества. Минералното богатство на киви включва огромно количество калий заедно с други минерали като калций, магнезий и фосфор. Всички тези жизненоважни хранителни вещества в плодовете идват с допълнителен бонус от диетични фибри.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене