ДЕЦАТА В БАНСКО ПРАЗНУВАТ ДЕНЯ НА БУДИТЕЛИТЕ

Средно училище „Неофит Рилски” гр. Банско тържествено отбеляза Деня на народните будители и своя патронен празник. Най-голямото училище в община Банско празнува 174-та си годишнина.В него се учат деца в начален образователен етап, прогимназиален и гимназиален,
Във всички паралелки класните ръководители проведоха „Час по родолюбие”, а след това ученици и учители поднесоха свежи цветя пред паметниците на възрожденците в Банско и се поклониха пред тяхното дело.

Иван Кадев изпрати поздравителен адрес, в който се казва: „Най-голямото училище в община Банско заслужено и с гордост носи името на Неофит Рилски – будителят, родолюбец, бележит учен, поет и патриарх на българското учителство. За мен е изключително удоволствие да поднеса своите и на цялото общинско ръководство поздрави към ръководството, към педагогическия състав и учениците на СУ”Неофит Рилски” по случай двойния празник и да пожелая на всички здраве и успехи.

Цяла седмица продължиха събитията в Начално училище „Свети Паисий Хилендарски”. В най-старото училище в Банско децата разработиха проекти и посетиха музеите в града. А днес в училището бе проведено тържество за народните будители и бяха връчени грамоти на отличените деца в конкурса „Аз пиша грамотно”. Със стихове и цветя малките ученици се поклониха пред паметника на Св.Паисий.

В поздрава си към учителите и учениците в началното училище, кметът Кадев припомня, че Денят на народните будители е скъп празник за всички българи, а за банскалиите, той е зареден с особено силни емоции и чувство на национален дълг и отговорност. Защото ние сме наследници на първенците и титаните на народната пробуда, на възрожденците, които запалиха първите искри в народната свяст.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене