КАМЕННИЯТ ВОЙНИК ОТ ГОСПОДИНЦИ!

От Симеон ВАЛЕНТИНОВ

В неврокопското село Господинци може да се видят красиви релефни форми. Сред най-известните забележителности са: Цирива скала, пещерата Салъхова дупка, която все още не е изследвана. Каньонът в местността Караасанов мост, който се намира на някогашния пряк път към село Осиково е една много красива местност. Над селото се извисява самотният връх Градището, на който е имало крепост от Втората българска държава. Оттук идва някогашното име на селото: полис – град, цир – връх → Цирополис. Градището, погледнат от която и да е страна, има форма на пирамида.

Градището е антична и средновековна крепост разположена на 2 km югоизточно от центъра на селото на острия конусовиден връх, известен като Градището или Църквището и осигурява контрол върху прохода Момина клисура. Върхът е обграден с крепостна стена от запад, юг и югоизток, а от останалите страни крепостта е естествено защитена от стръмните скали и не само.

В подножието на пирамидата има скала, за която местните твърдят че ги „пази“ от години. Тя е във формата на човек. Човек с раница. Наподобяваща войник с раница с доста продълговата глава.

Наблюдаващи туристи дори обърнаха внимание на нашият изследовател от района, че главата на „каменният войник“, наподобява такава на каменните глави открити на великденският остров.

Великденският остров, наричан още Рапа Нуи и Пасха, се намира в южната част на Тихия океан, на около 3600 км западно от крайбрежието на Чили. Той е един от най-изолираните острови в света. Днес се вярва, че полинезийците са населили Великденския остров още преди 1000 години и са започнали да изграждат своя култура.

Холандският изследовател Якоб Рогевен е първият, който пристигнал на острова през 1722 г. Тогава се падало Великден – оттам идва и името на острова. Той бил силно удивен, че островът е осеят със стотици каменни човешки глави, наречени по-късно моаи. Днес са открити са почти 900 такива, с различни физиономии, размери и тегло. Археолозите смятат, че със статуите местните племена са отдавали почит на предците, които бдят над тях. Те са били със статут на нещо средно между човек и бог, като с обърнатите си към морето гърбове бранели островитяните. Но тъй като няма никакви писмени данни, на учените все още им е трудно да разберат тяхното значение и начина, по който са изработени.

Мистерията на Великденския остров!

Истории за каменните глави са се предавали от поколение на поколение, но писмените разкази са от доста по-късен период. Всяка от каменните статуи е направена от огромно парче камък, като малка част от тях имат допълнително парче, което наподобява шапка. Най-големите достигат удивителните 11 метра височина и тежат близо 80 тона. Някои от статуите имат и тела, а други са заровени до раменете.

Приликата може да се каже очевадна. През годините скалата „Каменният войник“ е обследвана предимно от изследователи туристи. Някои от тях дори я наричат „каменният турист“ , не приемат версията за „войник“ защото има само раница но не и пушка. Алпинисти и катерачи авантюристи които са се допирали до нея, отхвърлят категорично тя да е плод на човешка ръка. Изваяна си е от природата. Намира се в старото село Господинци, а жителите на селото вярват че скалата е там и ги пази. „Докато я има и селото ще го има…Но щом Всевишния я изваял така, значи има защо…Тя ни пази! „ казват за информационна агенция www.toppresa.com местните жители. И сигурно са прави! Мистерията си остава, защото за тази скала няма нито един написан труд или анализ. Ние първи повдигаме темата. На ход са изследователите.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене