Туроператори излязоха на протест заради липсата на средства

Туроператори излязоха на протест заради липсата на средства за ликвидност и възстановяване на парите на клиентите. Според тях има 83% спад в оборотите им за последната година и половина и настояват за спешна помощ от държавата.

От бранша обясниха, че помощта в размер на 70 милиона лева за сектора е гласувана още при актуализацията на бюджета, но тя все още не може да достигне до тях, предава БНТ. Те настояват до Нова година по програмите за подпомагане на бранша да бъдат разпределени 41 милиона лева – 30 милиона, които са задвижени, 6 милиона за връщане на пари на клиенти и 5, 2 милиона лева, които трябва да се разпределят за ликвидност. В противен случай са заплашени от фалити.

„Основното искане на днешния протест е светкавично разпределение на гласуваната от Народното събрание помощ от 70 милиона лева“, коментира Румяна Балтова от Обединение „Бъдеще за туризма“ (ОБТ).

„Най-сигурният начин е да изчакаме следващо Народно събрание, за да се направи законова промяна в текста и съответно тогава да се предприеме отварянето на тези програми, но тук имаме проблем с временната рамка, която изтича на 31-ви декември, а това означава, че тя просто няма да се удължи“, допълни председателят на ОБТ Павлина Илиева. От Министерството на туризма заявиха, че за тези средства е внесена нотификация към Европейската комисия и още следващата седмица ще могат да имат всички документи за разпределяне на средствата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене