Туристически поход по стъпките на воеводите организира ТД „Момини двори“за тази неделя

Третият национален туристически поход „Освободителите на град Неврокоп“ ще се проведе тази неделя, 24 октомври. По традиция Туристическо дружество „Момини двори“ в Гоце Делчев организира през месец октомври поход, посветен на годишнина от Освобождението на града през 1912 година.

Походът се провежда в 4 лъча-това са маршрутите, по които са минали освободителите на град Гоце Делчев. Предвижда се четирите лъча да се съберат в 15 часа пред паметника на Гоце Делчев в града, където ще бъдат посрещнати с хляб и сол, ще има и награждаване.

Участниците в първите два лъча се отправят към село Попови ливади и полагат цветя пред паметника на Гоце Делчев. След това тръгват обратно към града, но едните, вървейки по стъпките на войводите Тодор Паница и Александър Буйнов, минават през село Делчево и Момина кула, а другите – през квартал Средна – пътя, по който са влезли в Неврокоп четата на поета революционер Пейо Яворов и 4-та дружина на 27-и Чепински полк.

Маршрутът на третия лъч е: село Ковачевица – връх Голак – село Марчево – град Гоце Делчев. По този път преди 109 години са минали войводите Стоян Мълчанков и Стоян Филипов със своите четници.

Четвъртият лъч тръгва от село Кремен, минава през местността Харами бунар и селата Брезница и Баничан, където участниците ще бъдат посрещната от членове на местното читалище „Изгрев – 1930“. Маршрутът минава край църквата „Свети Архангел Михаил“, в близост до която има паметна плоча на Гоце Делчев, отсядал в селото. Това е маршрутът, по който се е придвижил полкът от българската армия, ръководен от генерал Стилиян Ковачев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене