Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Народът гине, цените полудяват, а Радев си прави туризъм (обзор)

Токът стигна 625 лв., за седмица са загинали от COVID 600-700 българи, заяви бившият премиер

Не знам защо кандидатът за президент си позволява да вика енергийния сектор и да си прави пиар. Радев би трябвало да бъде платено отразен, както ние, а не да си позволява да вика енергийните дружества като предизборно мероприятие. Много внимателно ще гледаме медиите дали ще му вземете пари за отразяването – както нас ни фактурирате за всяко изявление, така да фактурирате и кандидат-президентската двойка Радев/Йотова. Това заяви на брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Повод за реакцията му бе форум с Румен Радев, служебното правителство и експерти от енергийния сектор, на който бяха обсъждани мерки срещу високите цени на тока и газа.

Радев проспа месеци наред и прогнозата ми от миналата седмица, че токът ще мине 600 лв. за Нова година, е факт – днес е 625 лв. И като капак на популизма му иска вие да отразявате държавните дружества днес. Защо ще бъде толериран, много внимателно ще гледаме дали ще му вземете пари за отразяване, обърна се към медиите Борисов.

За пандемията

България е в тъмночервената зона за COVID, Радев и Кацаров я доведоха до тук, кой ще дойде в България, за да се зарази. За 6-7 дена за погинали 600-700 българи, а в скандинавските страни свалят маските и в самолетите. Ние първи пуснахме в Европа стадионите, а сега тук ще играят без публика, докато в Европа се пукат по шефовете. Къде е логиката в дискотеката да има хора, а на открито на стадионите не? Къде е логиката паралелката да не ходи на училище сутринта, а вечер да се събира в дискотеката?

За вдигането на цените

Има чудовищен скок на цените, на тока и газта. Държавата трябва да работи, има си премиер и министри. Не виждам ролята на Радев в този процес, освен, че назначи некадърни министри. Бих му предложил да прави лицеви опори на кокалчета, но това вече не е и смешно. Народът гине, цените полудяват, а ние си правим туризъм, коментира Борисов откриването на предизборната кампания на Румен Радев с поход до Черни връх.
Подкрепял съм правото на хората да правят протести. И винаги съм отстъпвал пред тях, защото в голям брой случаи е имало смисъл в това, на някои не им харесваше, но то е било винаги в интерес на хората.

За популизма и лъжите

Защо е този популизъм, спомням си, че Киро и Асен ходиха при “Мариците” да се подписват във време, в което са знаели какво има в плана. Вместо честно да кажем всички политици – “Зелената сделка”, “Зеленияt пакт”, пътят на Европа, опазването на климата – няма да мръдне заради България. И Европа казва, ето ви 1-2 милиарда, решете проблемите с екологията и климата. Да, това ни е основният енергиен фонд, ето ви план, имате 50 милиарда, кажете ще направим индустриални зони и т. н. Защо е тази лъжа да излиза Радев и да казва това е “енергийното сърце”, и в същото време неговият вицепремиер да казва, че 2026 г. ще го затвори, защо лъжат хората?

Няма ли по-хубаво от санирането на жилища и сгради. И сега Европа ви казва ето ви 1-2 милиарда и си оправете блоковете в “Люлин”, “Младост”, защото след няколко години хората ще трябва да бъда изселени от тях, защото са опасни. И Европа ви казва, ето ви, направете си. Само че ние казваме “Не”, ще ходим и ще купим най-скъпите батерии, за да спестим 30-40 минути ток. За да се нагушат дадени хора.

Кой не иска нашите градове да светят нощно време. Европа дава пари да го направим. Това трябва да решаваме днес без злоба, това е бъдещето на България да го направим заедно, ние сме защитавали тази позиция винаги, не е предизборно.

За изборите

Лидерът на ГЕРБ заяви, че се кандидатира за депутат, за да води листа и хората да видят, че участва в политиката.

Излизам от парламента, за да нямам имунитет, за да може да се развихри Рашков, добави бившият премиер.
На въпрос за откриването на кампанията на “Демократична Българи” във Велико Търново и обвинението на Христо Иванов, че “ГЕРБ и ДПС са се сговорили да им попречат на регистрацията за изборите и да се стигне на дерегистрацията в 8 избирателни региона”, Борисов отговори: “Вярно ли така е казал, “на кривата ракета и космосът є пречи”. Докладът са го дали на Ципов в ЦИК, Христо Иванов, заслепен от лъжите си, май е забравил, че на Районната избирателна комисия в Стара Загора шефът є е от ИТН. Днес Ципов ще внесе закон, за да може да регистрираме само “Да, България”. Законът според Иванов и компания важи за другите. Вместо да си признае грешката, той клишето – “ГЕРБ и ДПС”. Той казва тази глупост, за да ни оскверни нас – почтените, знаещите и можещите. “Христо, ще си скъсат юридическите дипломи само, за да се явиш на изборите. Понеже те е яд на Киро и Асен, че направиха партия, пак си го изкарваш на нас, ми обади се на Слави Трифонов да го питаш, защо неговият представител в РИК е направил това”, коментира Борисов.

За бъдещото правителство

“Всички и никой”, така отговори на въпрос лидерът на ГЕРБ за потенциални коалиционни партньори. “Ако във “всички” дойде разум и след като сме похарчили половин милиард и видим как ни подреди народът, трябва да направим правителство. И ако отново резултатът ни е най-висок в България и някой се опитва да зачеркне избирателите на ГЕРБ, това също не е правилно според мен”, каза лидерът на ГЕРБ. “И ние не водим разговори, ще ги водим след това, допълни той.

“Но при половин милиард и да няма резултат, и когато хората не могат да си плащат сметките, дори и тази демокрация в България ни идва в повече. Ние сме на 10 г. партия, ако е тази “промяна” днес с тези цени, инфлация, с този хаос, смъртни случаи, с тези несъществуващи мерки и провалена ваксинационна кампания, по-добре да сме партия на “статуквото”, отколкото на тази “промяна”, която ще ни доведе до пропастта. Вече сме при Vera Su, заяви Бойко Борисов.

Рашков се занимава само да тормози хората на ГЕРБ. Два избора минаха само с обвинения от негова страна, накрая излезе, че няма един случай за купуване на избори. Той отиде в телевизията на Слави, прави им чадър и говори срещу ГЕРБ. Ако това е правилно служебен министър да го прави, честита ви демокрация, коментира Борисов.

“Проблемът в българската политика не е парламентът, а когато се натрупа критичната маса, няма подготвени партии, които да го поемат. 2009 г. при Тройната коалиция ГЕРБ бе готов и го пое, 2013 при Орешарски с Реформаторите го поехме, сега няма готова партия и ние не сме готови в тази криза да управлява, аз съм много скептичен, че ще се създаде правителство, каза лидерът на ГЕРБ.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене