Кунчев: Всички учители и големите ученици с маски

Кунчев: Това показва, че сме в разгара на четвъртата вълна

С лед Габрово в тъмночервената зона влизат Монтана, Видин, Перник и Сливен и това показва, че сме в разгара на четвъртата вълна, обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на брифинг днес, съобщава „Фокус”.

„Ще препоръчаме да станат задължителни носенето на маски на децата над началния курс и всички учители през цялото време”, каза Кунчев.

„Ясно е, че когато расте заболеваемостта, нещата будят безпокойство, при това ръстът не е огромен. Не е двуцифрен. На практика в сравнение с миналата седмица, се увеличават случаите между отделните седмици между 10 и 14 %. Това не е огромен ръст, но е значителен. Фактът, че имаме близо 5500 настанени в болници, има отделни региони, в които значително е по-висока заболеваемостта. Виждате, че след Габрово и други региони влизат в тъмночервената зона, като Монтана, Видин, Перник, Сливен. Вероятно и други от следващата седмица ще достигнат такива стойности, показва само едно, че сме в разгара на четвъртата вълна”, обясни доц. Кунчев.

По думите му няма смисъл сега да се правят прогнози до каква заболеваемост ще стигнем.

„Ако гледаме какво се случва при съседите, може да очакваме значително по-високи нива, които се надявам, че няма да достигнем, както не ги достигнахме при втората и третата вълна. Ръст на заболеваемостта в Централна, Източна Европа и на Балканите е налице. Засега най-засегнати сме ние, Сърбия, Северна Гърция, Румъния. Много бързо расте заболеваемостта в Унгария,в трите балтийски страни също. Очевидно в момента Източна и Централна Европа са в пика на заболеваемост. Дали той ще бъде достигнат в рамките на този месец или не, ми е трудно да кажа. Много е вероятно. Очакваме с нетърпение мига, в който ще достигнем най-високите стойности и ще започне поетапно нормализиране. Въпросът е през това време хората, които се срещат с вируса и заболяват, да имат достъп до медицински грижи, да могат безпрепятствено да влизат в болница и да се лекуват ефективно”, каза Кунчев.

Кунчев посочи, че ако се говори в перспектива какво да се направи, за да няма нова вълна на COVID-19, нещата са кристално ясни.

„И Израел, и Дания, и Великобритания, и Португалия, които минаха през много високи последна четвърта вълна, всъщност почти изконсумираха бройката от хора, които могат да се разболеят, тъй като имат високо ниво на покритие с ваксина. Последната вълна при тях е вълна на неимунизираните. То и при нас не е по-различно”.

„Ясно е, че ще продължим да плащаме цената. Когато други страни като Дания, Норвегия и Португалия могат да гарантират, че поне с този щам на вируса повече проблем няма да имат, ние не можем да го направим. Ако продължаваме да имаме близо 40-45 % от населението, което нито е имунизирано, нито се е срещнало с вируса, значи, че имаме горивен материал за една интензивна следваща вълна”, предупреди Кунчев.

„Общото мнение е, че по-важното е да се спазват мерките, защото дори и сега разпоредени, те са в голяма степен достатъчни. Ако масова в страната като държава достигнем 500 на 100 000 вероятно ще трябва да се въведат и допълнителни. Даваме си сметка, че след две години мерки, на всички безкрайно им е омръзнало от ограничения. Това пък води до настройка за неспазване на мерките, която няма как да не отчетем, защото виждаме какво става”, обясни главният държавен здравен инспектор.

„Начинът да излезем от този затворен кръг, беше да достигнем високо имунизационно ниво. Когато имаш оръжието да се противопоставиш на нещо и ти не искаш да го ползваш, проблемът си е твой. От тук нататък всички усилия трябва да бъдат насочени към това – да догонваме Европа, защото останахме само две страни с под 50 %. Срамно е това място”, подчерта Кунчев.

„Ние сме казали кое върши работа. Друг е въпросът възприемат ли го хората и изпълняват ли го. Има някои мерки, които ще бъдат допълнително въведени. Например указанията на Министерство на образованието за училищата има по-скоро пожелателен характер. Оставено е в ръцете на директорите и на ръководството на училищата да преценяват кое до каква степен ще се изпълнява, която е неприемливо. Според мен е време те да станат задължителни, включително носенето на маски на децата над началния курс и всички учители през цялото време. Да спрем събирането на деца със смесване на паралелките. Когато си непрекъснато в клас с едни 20 или 30 деца, можеш да отидеш на друго място със същите деца, но през цялото време да са в училище с маски и после на един курс по танци или по език, да ги съберем от 7-8 училища, то си губи целия ефект от мерките преди това. Тези мерки ще препоръчаме да се спазват доста по-строго”, поясни Кунчев.

Според него трябва да се подобри контрола. „В това отношение възобновяваме контактите с МВР и с МЗХГ, включването на техни експерти в групите, които осъществяват контрол заедно с представителите на РЗИ”

Според него в повечето региони, които все още са в червена зона, нови мерки не са необходими.

„В районите, в които е достигнато това ниво, виждате Габрово излезе с такива мерки. Току-що ми изпратиха новите заповеди на Видин и Монтана, те са ясни. Това, което беше разпоредено и в Габрово. По-скоро не нови мерки, а спазването на досегашните може да ни гарантира по-леко преминаване през тази вълна”, смята доц. Ангел Кунчев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене