Биляна Дудова е №1 в света след мондиала

Без класици в топ 10

Световната шампионка в борбата Биляна Дудова се качи на върха и на световната ранглиста. Националката оглави класацията в категория до 59 кг, след като триумфира на шампионата на планетата в Осло. Дудова скочи с цели 4 места и от 5-ото стигна до №1 със 76 точки.

След нея е индийката Сарита Сарита, която спечели бронз в Норвегия, а трета е другата бронзова медалистка – Шоовдор Баатаржав, която изпревари вицешампионката Акие Ханай с 1 т. Така японката остана 4-та.

Биляна Дудова е 4-кратна европейска шампионка в общо 3 различни категории – до 55 кг, до 57 кг и до 59 кг. Тя има и два сребърни медала от големи шампионати – сребърен медал от световното първенство по борба, провело се в Будапеща през 2018 година, но при 57-килограмовите, както и сребро в категория до 59 кг от европейското, състояло се в Рим през 2020.

След мондиала в Осло при 50-килограмовите Миглена Селишка се изкачи с едно място до №5, а в категория до 57 кг Евелина Николова се смъкна с две позиции и също е 5-а. Бронзовата от Токио Тайбе Юсеин, която пропусна световното, падна от 6-о на 10-о място, а контузилата се в Осло Мими Христова (65 кг) слезе до №7.

При мъжете в свободния стил огромен скок с 21 места направи Салим Наим (57 кг), който вече е 8-и, а Георги Вангелов е нагоре с 12 позиции до 5-ата. Място в топ 10 намери и Ахмед Магамаев (92 кг), който от 23-то се изкачи на 8-о място. Нито един наш състезател в класическия стил обаче не е влязъл в първата десетка на категорията си след световното първенство.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене