16 години затвор за баща, наръгал сина си

За 16 години зад решетките заминава Йордан Филипов, който през юли 2019г. наръга собствения си син. Това реши Върховният касационен съд, откъдето оставиха в сила решение от този април на апелативните магистрати в Пловдив.

С решението Филипов е признат за виновен, че на 14 юли преди две години в ранчо край село Козаново до Асеновград е убил умишлено сина си. Йордан е осъден да плати обезщетение от 100 000 лева на бившата си жена и майка на убития млад мъж. Други 50 000 лева осъденият трябва да плати на другия си син.

Изпити 1,5 литра ракия от баща и син Йордан и Цветан Филипови довели до бурна кавга, завършила със смъртта на по-младия.

Роденият през 1984г. Цветан бил наръган многократно с нож от родния си баща. Живеели заедно в къща в село Козаново, като имали и ранчо край населеното място. Убийството станало на 14 юли 2019г. през нощта именно в ранчото, където отглеждали предимно плодни дръвчета. Сигналът бил подаден в полицията в 6 часа сутринта на 14 юли и селото веднага се напълнило с ченгета.

Баща и син обичали чашката, разказват съседите им от селото. Според тях по-младият имал проблеми с психиката и това водело, в комбинация с изпитата ракия, до бурен гняв у бащата. Синът Цветан нямал деца от проваления си брак, разказват местните. Той работел, като заварчик. Бащата навремето карал камион, но книжката му била отнета заради алкохола.

След жестокото убийство на сина си, Йордан се обадил на свой приятел и му заявил, че синът му Цветан си е прерязал вените и трябва да го погребват. Приятелят му от селото на свой ред се обадил на кмета, като му съобщил вече казаното и му казал: „Кмете, гответе погребение, че Цветан се е самоубил”. Кметът на селото с други хора веднага отишъл до ранчото на Филипови, за да види какво се е случило. В ранчото обаче той видял, че синът е наръган многократно и трупът е целия в кръв. Веднага след това се обадил в полицията, за да съобщи за престъплението.

По време на делото било установено още, че синът е убит със собствения си нож. Той и баща му се скарали и младият се насочил с нож в ръка към татко си. Между тях започнала борба и подсъдимият успял да издърпа ножа от ръцете на сина си. След това нанесъл няколко наранявания по тялото, две от които се оказали фатални и довели до смъртта му. Апелативният съд прие за безспорно установено, че ударите са нанесени именно с единствено иззетия от местопроизшествието нож, а не с втори нож, както е първоначално прието в обвинителния акт и мотивите на Окръжния съд.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно и е влязло в сила.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене