Петков отговори на ултиматума на Русия за изтеглянето на силите на НАТО от България

Премиерт бе извикан извънредно от депутатите заради днешната новина, че Москва иска силите на Алианса да напуснат Румъния и България, като част от предложенията си за гаранции за сигурността

България е суверенна държава и отдавна сме направили своя избор, ставайки член на НАТО, и като такъв решаваме сами как да организираме отбраната на страната си в координация с нашите партньори, това заяви министър-председателят Кирил Петков от парламентарната трибуна.

Той бе извикан извънредно от депутатите заради днешната новина, че Русия иска силите на НАТО да напуснат Румъния и България, като част от предложенията си за гаранции за сигурността.

„Вашингтонският договор не предвижда втора категория страни членки, за които колективната отбрана да се прилага избирателно или в ограничен обем“, допълни той.

„Призоваваме Руската федерация да остане ангажирана в конструктивния диалог за деескалация на напржението, както и да работи за по-сигурна Европа, основаваща се на върховенството на правото и стриктно прилагане на поетите международно-правни ангажименти“, посочи още примиерът.

Автор: БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене