100 униформени се включват в охраната на черешовите масиви в Кюстендилско

Жандармерията поема и тази година охраната на черешовите масиви в Кюстендилско, съобщи шефът на Областната дирекция на полицията ст. комисар Елиан Стамболийски. Колите и екипите на жандармерията ще бъдат разположени на най-невралгичните места по пътищата и градините от 15 юни и ще останат, докато това се налага, каза Стамболийски.

Заради измръзването на по-голяма част от реколтата тази година има по-голяма опасност от кражби и обиране на чужди дървета и градини, заради това охраната тази година ще трябва да бъде засилена, коментират овощарите от региона.

От 5 години по черешобер служителите на жандармерията пристигат в Кюстендилско за около месец и са в непрекъснато движение, за да гарантират на 100% спазването на правилата и реда при прибирането, транспортирането, изкупуването и реализацията на черешите, обясняват от община Кюстендил, по чиято инициатива преди една петилетка започват работа смесените екипи между жандармерия и полиция.

Средствата за охрана на черешовите масиви в областта се осигуряват от вътрешното министерство и са заложени предварително в бюджета, отбеляза Стамболийски. Около 100 униформени от МВР, Гранична полиция, ОП „Охрана“ и полските пазачите по места денонощно ще са ангажирани в кампанията, показват разчетите на общината и полицията.

Междувременно кметовете на селата вече правят списъци с имената на изкупвачите и мястото на пунктовете за изкупуване на плодовете. Включените в списъка ще бъдат проверени и ще получат разрешително едва след като си платят таксите. Самото бране ще започне около 1 юни с ранните сортове, които обаче са от най-поразените от минусовите температури през нощта на 26 срещу 27 април т.г., казаха от земеделските кооперации в региона.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене