Заев отказа да се погрижи за ОМО“Илинден“!

Нито е европейско, нито е правилно да се намесвате във вътрешните работи на други държави. Така премиерът Зоран Заев отговори на декларация, изпратена от ОМО „Илинден“ ПИРИН, ОМО Илинден и още няколко македонски организации в България до медиите в Скопие.

Темата за декларацията, в която се настоява властите в Скопие „да започнат да се грижат за македонските малцинства“, беше поставена от журналистка от телевизия „Телма“ на пресконференция на премиера днес.

Не мисля, че ние трябва да предприемаме действия в България. Впрочем и нашата Конституция казва, че не трябва да се намесваме във вътрешните работи на други държави. Това е посочено и в Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество, в който се ангажираме да не се намесваме във вътрешните работи на България, отговори Зоран Заев.

От ОМО „Илинден“ ПИРИН твърдят, че на 10 октомври „около 70 представители от македонските обществени формации“ са отбелязали „143-годишнината от Македонското Кресненско въстание“ пред паметника на Димитър Попгеоргиев Беровски в Кресна, в село Стара Кресна и в село Ощава. После е приета и въпросната декларация, в която пише: „Осъждаме пасивността на македонските правителства през последните три десетилетия, които въпреки своето конституционно задължение да се грижат за македонските малцинства извън Р Македония никога не са ги изпълнили, никога не са поставили официално пред Р България въпроса за отричането, дискриминацията и асимилацията на македонското малцинство.“

Не е европейско, нито е добросъседско, нито е приятелско ние да се намесваме в това, което се случва в България, нито пък искаме някой да се намесва при нас. Остава ни да правим това, което правят всички други държави, когато се обаждат граждани в други страни: да призовем да се спазват международните договори за всички и винаги правата – пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург, заяви Зоран Заев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене