България притихна след тези данни от проф. Кантарджиев за К-19 смъртността у нас

Миналия октомври имахме 400 умрели за целия месец, което сега го постигаме за четири дни, заяви той

До седмица ще може да се поставя трета доза и на Moderna в България. Това каза в „Твоят ден“ по NOVA NEWS проф. Тодор Кантарджиев, консултант към Столична община.

Специалистът информира, че сме на първо място по смъртност от коронавирус на милион население в Европа.

„Миналия октомври имахме 400 умрели, което сега го постигаме за четири дни. Мисля, че е плашещо. В момента се създаде… Не говоря за ваксините. Провалената ваксинационна кампания е пред всички ни. Това да се хвърля вина за някой преди 6-8 месеца какво правел, е абсолютно грозно“, отсече той.

„В началото успяхме да реагираме много добре на пандемията, но след това различните мнения разколебаха хора и сега сме в тази ситуация“, заяви още той.

За него е трябвало през лятото да има сериозна разяснителна кампания какво ще се случи през есента, но това не е било направено.

Според проф. Кантарджиев процентът със завършен цикъл у нас е много нисък – 19.9%. „По-добре е хората да вярват науката, а не да се убеждават, когато пострадат“, убеден е той.

„В Западна Европа за всичко се иска сертификат, където и да искаш да отидеш, трябва да взимаме пример от развитите държави“, заяви Кантарджиев относно мерките срещу разпространението на вируса у нас.

На работата на здравното министерство под ръководството на д-р Стойчо Кацаров проф. Кантарджиев постави оценка 3 с два минуса.

„Разбрахме, че който казва, че няма ковид, че ваксините не действат, го правят министър или най-малко депутат, докато други, които честно си изпълнявахме… По-рано на Кацаров беше мнението, че не се умира с ковид. В по-ранната си кариера бе един от теоретиците на новата система на здравеопазването“, заяви експертът.

https://www.vbox7.com/play:165240d3f1

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене