Общинският съвет на Благоевград заседава днес извънредно, кмета Илко Стоянов представи целите си до края на мандата му

Общинският съвет на Благоевград заседава извънредно днес. Кметът Илко Стоянов представи програмата си за управление и целите, които ще преследва до края на мандата му. Някои от намеренията ще са на етап предпроектни  и проектна подготовка, а реализацията ще остане за следващия мандат. Други обаче той възнамерява да осъществи във времето на своя мандат. Такова е намерението му относно проблема с бездомните кучета, като припомни осъществената наскоро кампания по преброяване на скитащите четириноги и поканата към швейцарски ветерирани да дойдат да кастрират популацията на изоставени на улицата кучета.

Относно зеленчуковия пазар кметът Стоянов заяви, че планира неговото разширяване и подобряване на условията за търговия, в това число и озеленяване и изграждане на паркинг.

Относно дигитализацията в местното самоуправление кметът Илко Стоянов си подставя за цел сайта на общината да е работещ и да предлага ефективно електронни услуги.

Относно туризма управникът си поставя за цел да бъдат развити две нови термални зони – Зелен дол и Дъбрава. „Върнатият на общината АКВА парк може да заработи до края на мандата“, каза градоначалникът на Благоевград.

Относно икономическото развитие на града кметът Илко Стоянов ще заложи на високотехнологичен, индустриален и зелен Благоевград чрез развиване на двата индустриални парка-Зелен дол и Е 79.

Относно образованието, ще се залага на силно партньорство с училищата и университетите, с фокусиране върху възможностите за дуално обучение, за да се повиши броят на завършилите дори само средно образование да могат да започнат работа, а работодателите да са по-доволни от наетите работници.

Лек дебат се заформи относно инвестиционите намерения за 60 дка имоти в бившата казарма и по-точно за идеята там да има православен храм. „Общината храмове не строи. Това се прави от църковно настоятелство, което набира дарения. Общината може да помогне само с одобряване на ПУП и спонсориране с дарения“, коментира един от съветниците. „Защо се фокусираме върху храма, има по-сериозни обекти, които касаят икономическото развитие на града“, добави друг съветник. Беше изразено мнение и за това, че поради неспирни дебати местната власт в продължение на 5 години не е предприела стъпки към реализиране на инвестиции в този голям терен. Каквото и да предприеме по отношение на общинските имоти, всичко ще бъде подлагано на дискусия и гласуване от Общинския съвет, увери съветниците кметът Илко Стоянов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене