Проф. Рачев огласи добра новина за много топли дни съвсем скоро

Климатологът обеща от вторник нататък да избухне късната есен и до края на месеца времето да бъде хубаво

В България валежите са 40-50 литра, които са сравнително равномерни навсякъде. Това дава възможност да не се стига до разливи каквито има в Гърция. Това каза климатологът проф. Георги Рачев в ефира на БТВ.

Проблемите с времето в южната ни съседка пък се дължат на циклон. Това е поредния трети много добре оформен средиземноморски циклон който връхлита върху Балканите. Този циклон минава и над нашата територия.

Центърът му е над Тиренско море, а това е студеният фронт, който преминава през Гърция, който води до това, което виждаме. Особено тежко ще е положението в Ксанти, Александруполис и Атина, посочи климатологът.

В България валежите са 40-50 литра, но са сравнително равномерно разпределени, което дава възможност реките да са пълни, но да няма разлив.

Дъждовете ще продължат и утре. В неделя валежите леко ще започнат да намаляват и следващата седмица се очаква по-хубаво време. Добрата новина е, че „от вторник нататък избухва късната есен“ и „до края на месеца ще бъде топло“, прогнозира проф. Рачев.

Той отбеляза, че температури над 20 градуса няма да са изненада около 22 октомври. В Северна България може да се радват на 22-23 градуса след седмица. В четвъртък и петък в София ще има 18 градуса.

Климатологът обясни, че до края на месеца ще бъде по-топло, но това не трябва да успокоява шофьорите и те трябва да си сложат зимните гуми. Климатологът не изключва възможността и за топло време през ноември.

„Снежната покривка не е кой знае колко, от днес топлият въздух ще затопли планината и ще чакаме следващия, който ще формира евентуално снега за ските по Коледа“, каза специалистът.

„Януари месец ще си бъде такъв, какъвто го знаем – с нормални температури, дори малко по-високи, с нормални валежи“, отбеляза той.

И оттук нататък темата за чистия въздух непрекъснато ще фигурира в телевизията като проблем, защото вместо да отиваме към алтернативни източници на отопление, ние ще вървим към твърди горива, обясни климатологът.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене