Чакат Бойко Рашков на храмов празник в родното му Скребатно

Специална покана отправиха към вътрешния министър Бойко Рашков организаторите на храмовия празник на цървата „Света Параскева” в гърменското село Скребатно. Празникът на храма е в четвъртък, 14-и октомври. Бойко Рашков е роден в съседното село Огняново, но корените му са от Скребатно. В последните години той не е посещавал селото, тъй като няма роднини тук, твърдят местни хора.

„Поканили сме областния управител на Благоевград – Николай Шушков, а чрез него и вътрешния министър. Надяваме се да успее да дойде и да види родния си край”, каза днес отец Тодор, който ще отслужи в празничния ден заедно с Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим тържествена света литургия. След това ще бъде отслужен водосвет и раздаден курбан на миряните.

Храмът в Скребатно е построен през 1835 година. В архитектурно отношение представлява типичната за епохата трикорабна псевдобазилика с женска църква. През 70-те години на XX век е пристроена камбанария. Преди няколко години бе направен основен ремонт на църквата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене