Д-р Трифон Вълков: Ваксинирайте се и след боледуване от COVID-19, защитата скача 10 пъти

Делта вариантът е много по-заразен, но симптомите са по-леки

Д-р Трифон Вълков получи огромната чест да бъде част от екипа, който изработи протокола за диагностика и лечение на COVID-19. Младият специалист работи в Инфекциозна болница – София, преместен още в първия ден в ковид отделението. Видял е всичко по темата за тези вече 18 месеца. Д-р Вълков даде специално интервю за „Топ Преса“.

 

– Д-р Вълков, каква е обстановката в Националната инфекциозна болница към момента по отношение на COVID-19?

– Спокойна, заети са около една трета от леглата за COVID-19. Няма някакъв ръст през последните 5-6 седмици. Така е в цялата страна. Определено има глътка въздух за нас, медиците на първа линия. Аз лично съм бил свидетел на заемането на последното легло. Но няма върнат от Инфекциозна болница. Не говоря за хора, пристигащи в изключително тежко състояние, за реанимация, които отиваха директно към „Пирогов“, Окръжна и т.н.

– Колко процента от пациентите у нас в момента са с делта вариант?

– Не мога да ви кажа, тъй като България е от страните, които прави генетична секвенация на критичния минимум. Но съдейки по статистиката в Германия, където 10 процента от всички изолати по закон отиват за секвениране, за около месец и половина процентът на делта варианта скочи от 3 на 56. Заключението на института „Робърт Кох“ е, че на всеки 10-12 дни делта вариантът си удвоява процента. Определено се наложи вече и ще стигне над 90 процента от всички проби.

– Значи същото ще е и в България?

– Абсолютно. Няма как да е по-различно от сравнително близка страна.

– По-тежко ли протича заболяването при пациенти с делта?

– Не, категорично! Първо, от това, което съм виждал с очите си, няма разлика в тежестта на симптомите, в начина на протичане в сравнение с преди 3 месеца или миналата година. А по последно проучване на НЦЗПБ около 60 процента от случаите в София вече са с делта. От друга страна се появиха и доклади на СЗО, че общите симптоми – като главоболие, кашлица, липса на апетит, болки в ставите, са дори една идея по-слабо изразени.

Делта е по-опасен, защото е доста по-заразен. Според публикации – с около 60 процента в сравнение с алфа варианта, който доминираше досега, и с около 115 с равнение с първоначалния, „див“ вариант на ковид. Тоест, ако отначало един заразен можеше да заради трима души, при алфа варианта бройката скочи до 4, 5, а при делта вече е  6-7 души.

Тежкото протичане като процент се задържа. Но като скочи броят заразени, сами разбирате, ще са повече и хората в критично състояние.

– Кажете директно – доколко ваксините спират делта?

– Преди броени дни в „Ню Инглиш Джърнъл оф Медисин“ се появи достоверно изследване по отношение ваксината на „Пфайзер“. 40% от ваксинираните с две дози практически не могат да се заразят. Като това не означава автоматично, че останалите 60% ще се заразят. 88% от ваксинираните биха изкарали леко, без нужда от болница. 91% пък никога не биха развили критична форма. На практика същото е и при „Модерна“. Проучването е върху 33 000 човека – огромен обем.

– Такива като мен ще питат: А ние с „Астра Зенека“ или „Янсен“?

– Процентът е почти сходен, разликата е минимална.  Ако при „Пфайзер“ процентът е 88, при „Астра Зенека“ е 84-85.

– Докъде ще стигне новата вълна – трета или четвърта, спорят медиците?

– За мен ще е трета, тъй като пролетта на миналата година беше бледа сянка. Говоря за България, тъй като няма как да се сравняваме най-малко по показател население с Германия или с градове като Лондон. Те въведоха локдаун, но бяха наясно, че при разхлабване на мерките отново ще има вълна на ковид. Освен ако не бъде създаден имунитет чрез ваксини. Каквото се случва в Кипър, Израел, Великобритания. Да, там сега има нови пикове, но е коректно да представим и броя на хората в болници. Той остава нисък в тези страни.

В България се лансира идеята за около 70 процента на ваксиниране и/или преболедували. Но при делта варианта товарът на вируса е около 1000 пъти по-голям. Някои институти в Западна Европа преизчислиха на 84-85 процента на „невъзприемчивото“ население, за да бъде спряна новата вълна. Начините са два – ваксини или преболедуване. Едното струва няколко евро, а другото плащаме в човешки животи – дотук са 20 000.

– Кога имунитетът е по-силен – след ваксина или боледуване?

– Догма в медицината гласи, че боледуването дава по-силен имунитет. Скоро се появи доклад в „Сайънс“, който сравнява имунитета сред преболедували, ваксинирани и хибридни – преболедували, после ваксирани. Резултатите показват, че ваксинираните имат по-силен имунитет от преболедувалите на всяко ниво. И то има научно обяснение. Основното заключение обаче е друго, че хибридно защитените имат от 8 до 10 пъти по-напреднал имунитет съответно от ваксинирани и преболедували. Доказа го и друго проучване, чийто съвет към по-възрастни хора или такива с хронични заболявания беше категоричен – ваксинирайте се, дори да сте преболедували.

– Направихте протокол за лечение от COVID-19, разкажете за него?

– Да, заедно с д-р Жорж Димитров и баща му д-р Димитър Димитров, на които страхотно благодаря за поканата. Написахме справочник за диагностика и лечение, който не съдържа само българския опит, а такъв от САЩ, Израел, Германия, Великобритания, които се справиха най-добре. От 3000 страници синтезирахме до 40. Той е интерактивен, в книжния вариант има QR кодове след всяка глава, които препращат към научни разработки на най-добрите институти, а те непрекъснато се актуализират. Благодаря и на д-р Иван Маджаров, ​председател на БЛС, който одобри този справочник и помогна с финансиране. По-късно лично министър д-р Кацаров създаде работна група, която трябва да напише протокол за лечение и диагностика. Експертите също одобриха нашия труд, когато няма придружаващи заболявания. Бяха привлечени специалисти от други области, които дадоха съвети при протичане на вируса при пациенти с хронични заболявания, като захарен диабет,  онкологични, автоимунни, кардиологични. Знаем, те са най-рискови. Нещо важно – техните становища показват как трябва да лекуваме диабет при човек с коронавирус, а не обратното – коронавирус при човек с диабет. Защото те получават декомпенсация на своите хронични заболявания. А аз не съм специалист в това.

Абсолютно иновативното при нас дойде от съвместната работа с проф. Георги Момеков. Така при новия протокол, който ще бъде на разположение на всички, са описани лекарствените взаимодействия на всички медикаменти за COVID-19, от една страна, с тези на лекарствата по основни групи. Примерно, ако вземаш лекарства за сърце, проверяваме как трябва да регулираме дозата при лечение на коронавируса. Има таблици, в които се вижда как трябва да бъдат дадени двете дози.

– Как лекувахте през първите месеци, когато не се знаеше нищо?

– Лекувахме симптомите, но и до ден днешен нямаме препарат точно срещу този вирус. Помня първия човек в Инфекциозна – много тежък случай. Тогава виждах млади хора, които за седмица бяха с по 40 градуса температура, с адски мускулни болки. Едно момче, няма да го забравя, спа няколко дни на стол. Не издържаше иначе. Към момента такова нещо не отчитаме, което отговаря и на един от първите ви въпроси – дали протича по-тежко при делта варианта. Използвахме противовъзпалителни медикаменти, знаехме, че има нарушения в съсирването на кръвта. Антибиотици, когато имаше вторична бактериална инфекция. Но не знаехме точно как, кога, в какви дозировки. Медицината си извървя целия този път.

– Ремдесивърът в протокола ли е?

– Да.

– „Коктейлът на Тръмп“?

– Да. Всички одобрени в световен мащаб. Проблемът е, че не всички са достъпни, а някои просто за много скъпи.

– Ивермектинът, за който доста се спореше?

– Не. Най-големият производител на този препарат е компанията „Мерк“, един от гигантите във фармацията. Невероятен потенциал! Преди половин година пусна доклад на собствената си стена, че в тези дозировки, които са безопасни за човека, ивермектинът не помага. „Мерк“ финансира проучване в 13 страни, огромен екип направи клиничните проучвания. И този екип подаде оставка! Това ме впечатлява.

– А кръвната плазма?

– Не се препоръчва от международните организации. Може би има някакъв ефект, говорим за плазма от преболедували, ако се прелее рано. Тоест, когато вирусът не е влязъл в таргетните клетки.

– Но не си в болница тогава?

– Точно. Това важи и за антителата. Нещо повече, преливането на такава плазма, особено във висок титър на антитела, може да доведе да утежняване на инфекцията. Дори за фатален край.

– Все пак, ако през пролетта имаше по 5000 заразени на ден в пика, колко очаквате сега?

– Наистина е гадаене. Пик ще има. Но може би ще е 30-35 процента от това, което беше през пролетта, т.е. около 1000-1500 на ден.

– Навсякъде ли се появяват постковидни усложнения?

– Да, и медицината не може да си обясни още този „лонгковид“. И невинаги тежестта на боледуването е от значение. Дори хора, леко преболедували, се оплакват после месеци наред от задух, липса на апетит, какво ли не. Но този стадий го има, макар и не при всички! Понякога трае 6 до 9 месеца.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене