Пътни строители отново излязоха на протест, сред тях и неврокопчани

За пореден ден пътносторителни фирми излязоха на протест пред регионалното министерство. Те настояват да им се изплатят парите за извършени ремонти. Държавата пък им отговаря, че няма възможност да изплати всичко дължимо на куп.

Въпреки лошото време на протеста са и строители от Гоце Делчев. Те са работници на БКС, ангажирани с поддръжката на пътищата. Строителите са там, за да защитят своите работни места, изработени заплати, издръжката на семействата си. БКС е една от най-големите фирми в Гоцеделчевско с разкрити много работни места в сверата на строителството, отговаря и за поддръжката на пътищата на територията на община Гоце Делчев. „Няма държава без пътища“ и „Дайте ни заработеното“ са сред изсканията и плакатите, които издигат протестиращите.

По неофициална информация държавата дължи пари не само за настоящата година, но и за миналата. Ако продължава така и обществеността остане без поддръжка на пътищата проблемът на строителите ще стане взеобщ, защото ни очаква зима и неблагоприятна пътна обстановка по климатични причини. И тогава ще бъдат засегнати интересите на гражданството, което си плаща данъците.

В момента проблемът привлича внимание чрез фирмите, обединени в браншовата камара „Пътища“. Те твърдят, че вече пет месеца се търси начин да им бъде изплатено дължимото. Според техни сметки, държавата е задлъжняла към строителите с около 800 млн. лв.“Няколко месеца ние се опитваме да намерим дипломатично, разумно, цивилизовано решение заедно с държавата, но до настоящия момент това желание явно е само от наша страна фирмите да получат изработените си средства, от друга страна да бъде осигурена проходимост на пътищата, с което се ползва цялото общество“, заяви инж. Георги Златев от камарата.

Протестиращите бяха поканени на среща от министъра Виолета Комитова. Позицията на регионалното ведомство е, че парите няма как да бъдат платени накуп.

В същото време от министерството твърдят, че няма спрени пътни ремонти, макар да има очевидни примери за обратното.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене