Окръжен съд решава виновен ли е Костадин Митев за големия пожар край Мечкул

Благоевградският окръжен съд ще заседава по дело за палеж по непредпазливост, нанесъл огромни вреди. Второинстанционното производство е образувано по протест на Районна прокуратура-Благоевград, с който се иска отмяната на съдебния акт, с който Районният съд е признал за невиновен 34-годишния Костадин Митев. Според държавното обвинение постановената присъда е неправилна и незаконосъобразна и следва да бъде отменена, а вместо нея да бъде постановена нова и осъдителна присъда.

На подсъдимия е повдигнато обвинение, че на 24.08.2017 г. около 12:00 часа в землището на симитлийското село Мечкул, в района на местността Долни Мечкул“, южно от „пресъхналия водоем“, по непредпазливост – чрез хвърляне на незагасена цигара в сухата трева, запалил чужди имоти на обща стойност 33 902 435,61 лева. С деянието са причинени значителни вреди на обща стойност 6 119 944,24 лева, които се намират в общините Симитли и Кресна. Тричленен състав на Окръжния съд в Благоевград ще заседава по въззивното производство на 20-и октомври от 14:30 часа.

Според обвинението Митев е хвърлил незагасена цигара в тревата над село Мечкул, докато пасъл 70 животни от породата „Родопско късорого говедо”, собственост на Сдружение „Фонд за дивата флора и фауна”. Адвокатът на обвиняемия по време на делото в Районен съд бе категоричен, че липсват доказателства за причастността на говедаря към извършеното престъпление.

Законът предвижда наказание до 5 години затвор, ако деянието му, което е с висока степен на обществена опасност, бъде доказано.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене