От КЕВР с радоста новина за всички българи относно цената на тока ВИДЕО

Ще се промени формулата, по която се определя цената и съответно тя ще се намали между 15 и 30 лева

Държавата взе мерки относно високата цена на тока. Мерките осезаемо ще облекчат малкия и средния бизнес. Това стана ясно на брифинг на КЕВР.

„Целта е да намалим негативния ефект от много високите цени на енергията и природния газ. Над 40% от небитовите малки и средни потребители не избраха доставчик от борсата, който да им предостави електроенергия. Това наложи мерки за облекчаване“, уточни Иван Иванов, председател на КЕВР.

Днес КЕВР прие проект на изменение на методиката за определяне на цената на тока на доставчик от последната инстанция. Ще се промени формулата, по която се определя цената и съответно тя ще се намали между 15 и 30 лева.

„Впрочем, при цените в европазарите това намаление може да се окаже още по-голямо и да е над 30 лева. При всички положения това е едно облекчение, защото за всеки мегават час енергия ще се икономисат от 15 до 30 лева“, добави Иванов.

От КЕВР уточниха, че възнамеряват мярката да влезе в сила от 1 ноември, но ще е временна.

„Засега предлагаме мярката да е с продължение от 3 месеца. Даваме на потребителите срок, в който да изберат свой търговец, доставчик на енергия. Броят на потребителите, които не са избрали свой доставчик е твърде голям“, добави Иванов.

От КЕВР заедно с Министерство на енергетиката планират да проведат разяснителна кампания с желание да мотивират потребителите да изберат свой търговец.

„Това са обикновено малки потребители и те често нямат кадрови капацитет и човек, който да се заеме със сключването на такъв договор“, добави председателят на комисията.

blob:https://www.facebook.com/8e9eea46-534e-4820-9d6a-193aa7eded97

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене